ISBN
Fictie..
De nomaden (De Bezige Bij; ¬ 19,90). Leuk bedoeld is Het toernooi van de Nieuw-Zeelander John Clarke, waarin alle grootheden van de vorige eeuw op een tennistoernooi tegen elkaar uitkomen. Van Gogh (gestorven in 1890!) verliest van Orwell: 'Mijn spel kwam niet helemaal uit de verf.' (Thomas Rap; A 15,-.)
De Berlijnse auteur Judith Hermann (1970) is wel 'de achterkleindochter van Tsjechov' genoemd. Haar tweede, wederom succesvolle verhalenbundel werd vorig jaar door MichaZeeman geprezen. Nu vertaald door Gerda Meijerink: Niets dan geesten (Prometheus; ¬ 17,95).
De Vlaamse kust, het massatoerisme, Grand Hotels en architectuur worden beschouwd door de elegante Eric de Kuyper in Villa Zeelucht (SUN; A 15,-).
Poe bij Querido: 'Waarom zoveel betaald/voor een zo dunne bundel?', vraagt Bernlef zich af in Kiezel en traan (A 17,95), en hij geeft er zelf antwoord op. Ad Zuiderent hoeft maar naar Ouderkerk te peddelen of hij komt met een cyclus thuis: Fietser naar niets (A 16,95). De vierde bundel van Antoine de Kom, die zijn jeugd grotendeels in Suriname doorbracht, is getiteld Chocoladetranen (A 15,95).
Non-fictie
Sinds juni is er in het Rotterdams Maritiem Museum een semi-permanente opstelling over de legendarische Holland-Amerika Lijn. Het verhaal van die rederij, zegt Nico Guns in het fraai geillustreerde Holland-Amerika Lijn Beknopte geschiedenis van een rederij (Walburg Pers; ¬ 16,95), leest als een jongensboek.
Sportjournalist Jean Nelissen maakt in De bijbel van 101 jaar Tour (Veen; A 27,50) 'een sentimentele reis' door meer dan honderd jaar Tour de France. Ruim eenderde van alle ronden heeft hij als wielerverslaggever meegemaakt.Hoe kwam het van dat ene pistoolschot, de moord op aartshertog Franz Ferdinand in Sarajevo eind juni 1914, tot een wereldbrand? In De laatste zomer Waarom de wereld in 1914 ten oorlog trok (De Bezige Bij; ¬ 24,90) ontwart David Fromkin, hoogleraar geschiedenis aan de Boston University, de diplomatieke hypocrisie, de militaire incompetentie en de politieke chaos die tot de Grote Oorlog leidden.
'Onze samenleving is van kleur veranderd, maar kleurenblind gebleven', zegt filosoof Tarik Fraihi in De smaak van ongelijkheid Een andere kijk op de multiculturele sanahmenleving (Meulenhoff/Manteau; A 14,95). 'Tal van bevolkingsgroepen voelen zich uitgesloten, terwijl de overheid al jarenlang een open samenleving tracht vorm te geven.'
Martin Heidegger en Hannah Arendt waren meer dan docent en studente filosofie. Toen ze een verhouding hadden, en ook lang daarna, voerden ze een intensieve briefwisseling. In 1998 verschenen hun brieven in druk, samen met enkele van de Hannah Arendt Papers uit de Library of Congress in Washington. In HanvenArendt/Martin Heidegger Brie1925-1975 (Atlas; ¬ 29,90) zijn ze vertaald door Mark Wildschut, en zijn ook enkele gedichten van Heidegger opgenomen.