ISBN

Fictie..

Schrijvers uit de toneelwereld: de producente en dramaturge Sanneke van Hassel debuteert met I Jsregen (De Bezige Bij; euro 16,50). Actrice, scenarioschrijver en regisseur Yolanda Entius debuteert met de roman R akelings (Querido; euro 17,95). Van Marian Boyer, toneelschrijfster, actrice en regisseuse, heet de tweede roman Fantastisch lichaam (De Geus; euro 18,-). En Maria Goos schreef ook vele scenario's, voordat ze 'persoonlijk ging schrijven, maar als iemand anders', wat resulteerde in de Volkskrant Magazine-columns 'Leef!' van de verloskundige Anna Jongkind. Nu gebundeld onder haar ware naam: Leef! (De Arbeiderspers; euro 14,95).

Aan A.F.Th. van der Heijdens verhalendebuut Een gondel in de Herengracht (1978) ging de novelle De gebroken pagaai (1976 ) vooraf. Nu zijn ze verenigd in de debutenreeks van Conserve (euro 24,95), alwaar ook Frédéric Bastet zijn memoires bundelde: De grote wandeling (euro 24,95) en Emmy van Dantzig haar schrijversgesprekjes: Ik wil schrijver worden (euro 16,95).

Anna Enquist op oerbosvrij papier over ontdekkingsreiziger James Cook en zijn vrouw: De thuiskomst (De Arbeiderspers; euro 19,95); Carry Slee, bij haar nieuwe uitgever Pimento, over een lesbische schrijfster die van uitgever verandert, in De toegift (euro 17,50); en Lubberhuizenprijswinnares Anja Sicking schreef de historische roman De stomme zonde (Contact; euro 16,90).

Non-fictie

Alle essays en redevoeringen van Imre Kertész zijn vertaald door Mari Alföldy: De verbannen taal (De Bezige Bij; euro 24,90). De blonde actrice Constance Dowling was De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde, en Arjen Mulder beschrijft deze gewezen ster (Balans; euro 22,-); Tom Reiss schrijft over de jood Lev Nussimbaum, die als 'moslimprins' Kurban Said naam maakte met het liefdesverhaal Al i en Nino: Een reiziger uit de Oriënt (vertaling Tinke Davids; De Bezige Bij; euro 2 9,9 0 ).

Boeken over WO II: alle Nederlanders met een Yad Vashemonderscheiding voor hulp aan joden, staan in Rechtvaardigen onder de Volkeren (Veen/Niod ; euro 69,90); radiomaker Jeroen Wielaert op sporenonderzoek in Oorlogspad (Kosmos-Z & K ; euro 19,95); Guido Knopp schreef het boek naar de EO-documentaire De oorlog van de eeuw (Van Wijnen; euro 29,50); Inge Scholl, de zus van de in 1943 onthoofde Hans en Sophie, over het studentenverzet tegen Hitler: De Witte Roos (vertaling Gerrit Bussink; Ambo; euro 14,95).

Anna Ziverte is het pseudoniem van een vrouw die naar Nederland kwam als au pair, maar hier werd gedwongen in de prostitutie te werken: Valse belofte – een persoonlijk verhaal over vrouwenhandel (Pimento; euro 16,9 0 ).

Televisiemaker Michiel van Erp legt met mededogen onze volksaard vast, nu ook op papier: Voor de geraniums (Prometheus; euro 14,95).

De Verlichting werd in Nederland geboren, dankzij onder anderen radicale denkers als Spinoza, Bekker, Van Dale en Lodewijk Meyer. Hierover schreef Jonathan Israel in 2001 een weidse studie, Radical Enlightenment. Michaël Zeeman noemde het in zijn recensie (30 maart 2001) 'niet alleen samenvattend en beschrijvend', maar 'evenzeer uitdagend en programmatisch'. Egbert Krikke vertaalde het: Radicale verlichting (Van Wijnen; euro 69,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden