ISBN

Alan Lightman (1948) doceert natuurkunde aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij geeft ook les in het schrijven van 'scheppend proza'....

Een geestige, speelse kroniek van de excentrieke Engelse familie Fairfax is Kate Atkinsons Bladeren van licht (Atlas; ¿ 39,90). Human croquet heette het oorspronkelijk. 'Mensencroquet' is een spel - een plaatje legt het uit - waarbij telkens twee mensen met hun armen een boog vormen, terwijl de anderen er als ballen doorheen worden geschoten. Het typeert de luchtige verteltrant die Atkinson voor deze omvangrijke geschiedenis bij voor- en tegenspoed weet vol te houden.

James Hadley Chase trad in 1939 met No Orchids for Miss Blandish in het voetspoor van schrijvers als Raymond Chandler, Dashiell Hammett en James M. Cain. Tot zijn dood, in 1985, zou hij zo'n negentig romans schrijven, die - behalve in Frankrijk - bijna nergens meer worden gelezen. Met de vertaling van Eve wordt de vertelkunst van James Hadley Chase (die eigenlijk René Brabazon Raymond heette) na lange tijd voor Nederland weer uit de schaduw gehaald. Eve is het eerste deel in een nieuwe reeks 'klassieken van de roman noir' van Coppens & Frenks (¿ 56,90).

Van de Amerikaanse schrijfster Kathryn Harrison (1961) werden de romans Geschonden en Gif in het Nederlands vertaald. In het autobiografische Verleiding vertelt zij over de verhouding die zij vanaf haar twintigste met haar vader had, een dominee. Zij kende hem nauwelijks, omdat haar ouders al vroeg uit elkaar gingen. Maar als ze deze 'man Gods' als jonge studente ontmoet, en hij haar bij het afscheid nogal sensueel kust, ontstaat een verwarrende seksuele relatie.

Met Poetry International in Rotterdam bloeit de poëzie op. Meulenhoff brengt ter gelegenheid van die gebeurtenis bundels uit van Federico García Lorca (Zigeunerromances; ¿ 39,90), Kees Ouwens (Van de verliezer & de lichtbron; ¿ 39,90), Frans Budé (In Remersdaal; ¿ 34,90), Stefan Hertmans (Annunciaties; ¿ 34,90) en Charles Simic (Een hond met vleugels; ¿ 34,90).

De toekomst van Europa, meer dan ooit in de belangstelling, is het onderwerp van Een grenzenloze illusie? - De kwestie Europa (Bijleveld; ¿ 29,90) van Tony Judt. Deze Britse historicus, die in New York werkt, analyseert met name de regionalisering van Europa, de situatie in Midden- en Oost-Europa en de positie van Duitsland na 1989. Zijn essay mondt uit in een pleidooi voor het handhaven van de natie-staat.

Lekker gespeeld - Het menselijke en muzikale gezicht van een temperamentvol orkest (Ambo; ¿ 49,50) gaat over het reilen en zeilen van een groot orkest. Bente-Helene van Lambalgen heeft het Radio Filharmonisch Orkest, dat ruim vijftig jaar bestaat, een seizoen lang nauwgezet gevolgd. Zij geeft een aardige beschrijving van het werk van dirigenten en musici, hun onderlinge relaties, en de spanningen en problemen die zich in een orkest kunnen voordoen.

Zelden is in Nederland over een groot infrastructureel project zoveel gesproken en geschreven als over de omstreden Betuwelijn. In de Slag om de Betuweroute - Het spel langs de lijn (Balans; ¿ 39,50) vertelt Hans Boom, adviseur van de verantwoordelijke minister voor het project, aan Marcel Metze hoe de besluitvorming rond deze spoorlijn is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden