ISBN

'Fransman zijn', zei Claude Terrail, eigenaar van het beroemde Parijse restaurant La Tour d'Argent, 'betekent vechten voor je land en de wijnen.' In Wijn & Oorlog (Schuyt & Co; euro 19,90) vertellen Don en Petie Kladstrup de wonderbaarlijke geschiedenis van 'de strijd om Frankrijks nationale schat'....

Gelderse gezichten - Drie eeuwen portretkunst in Gelderland, 1550-1850 (Waanders; euro 22,50), catalogusboek bij de gelijknamige expositie in het Nijmeegs Museum Het Valkhof, belicht een lange tijd vergeten hoofdstuk in de Nederlandse kunstgeschiedenis: de portretkunst. Portretten tooiden vroeger menige wand van kastelen, buitenhuizen en woonhuizen in de stad. Veel van die portrettenverzamelingen zijn later vaak uiteengevallen. Het boek brengt voor het eerst een selectie van honderd Gelderse portretten.

'Het is beter te handelen en spijt te hebben', citeert Maurizio Viroli de briljante denker Niccolò Machiavelli in De glimlach van Niccolò - Een biografie van Machiavelli (Mets & Schilt; euro 25,-), 'dan niet te handelen en spijt te hebben.' Voor het eerst zet een biograaf Machiavelli niet neer als de intimiderende, cynische icoon van de Europese politieke denkwereld, 'maar als een subtiel, modern en scherpzinnig man'. Viroli beschrijft Machiavelli's liefdes en vriendschappen, reizen en avonturen, en zijn adviseurschap van Florentijnse heersers.

Hubert Smeets, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, doet in Welkom in het koninkrijk - Gevangen in de medisch-juridische bureaucratie (Mets & Schilt; euro 17,-) verslag van zijn Don Quichotterie in de strijd tegen het medische gilde. Het boek is een casestudie, geschreven mede dankzij hem toegespeelde, tot voor kort geheime documenten van het ministerie van Volksgezondheid.

In De gouden sleutel - Een biografie van de Jiddische taal (Vassallucci; euro 21,95), het negende deel van de Jiddische Bibliotheek, schrijft Miriam Weinstein over de geschiedenis en ontwikkeling van de Jiddische taal. Het is een helder geschreven studie, vanaf de eerste zin in het Jiddisch geschreven, in 1272, tot de teloorgang van de taal na de Tweede Wereldoorlog.

Wie in een goedkoop restaurant lang moet wachten heeft gelukkig een placemat om naar te turen. Soms zijn die gewoon wit. Tekenaar R. Crump krabbelde prachtige tekeningen op zulk weggooipapier, in talloze restaurants. Ze zijn verzameld in Waiting for food 3 (Oog en blik; euro 16,95).

De 26-jarige Italiaanse schrijver Nicola Lecca debuteerde vier jaar geleden succesvol met Concerti senza orchestra. De hoofdpersoon van zijn tweede roman Portret in zwart (Prometheus; euro 16,95; vertaling Marieke van Laake) woont in Parijs. Daar cultiveert zij een droom: woorden te veroveren die de tijd weerstaan, in de strijd tegen de vergankelijkheid. De roman, haar dagboek dat haar overleeft, verschijnt op 10 januari.

Gretta Duisenberg verzamelde vele duizenden handtekeningen voor haar actie 'Stop de bezetting' van de Westoever en de Gaza-strook. Vrijwel iedere dag vallen er doden. In de bundel Een spiegel liegt niet (Bulaaq; euro 16,50), samengesteld en ingeleid door Anja Meulenbelt, komen intellectuele, joodse Israëli's aan het woord die een oplossing zoeken voor dit drama. Zij vertolken de stem van het 'andere Israël'. 'Het is een partijdig, zo u wilt eenzijdig boek', schrijft Meulenbelt.

De Pakistaanse Iqbal Masih werd op zijn twaalfde voor zestien dollar verkocht aan een tapijtfabrikant. Zijn ouders konden dat geld goed gebruiken. In de fabriek werd hij, met vele andere kinderen, uitgebuit. Maar hij verzette zich tegen zijn lot en werd vermoord. De Italiaan Francesco d'Adamo vertelt in Het verhaal van Iqbal zijn moedige geschiedenis (Zanzibar; euro 13,50).

Op 11 september 2001 werd de burgemeester van New York de burgervader van het gehele, geschokte, rouwende Amerika. Rudolph W. Giuliani werd kortweg 'Rudy'. Hij leidde beheerst de evacuatie-, reddings- en bergingsoperaties na de aanslagen. Hij sprak de welgekozen woorden van troost die de president niet kon vinden. Hij schreef Leadership, het verslag van zijn 'management' in deze chaotische dagen. 'Iedereen met een leidinggevende functie zou dit boek moeten lezen', schreef Diederik van Hoogstraten op 18-10-2002 over dit boek in Cicero. Het is nu vertaald en als Leiderschap uitgekomen bij Het Spectrum (euro 24,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden