ISBN

Fictie..

Toen Gustav Flaubert op 17 mei 1868 ’s avonds thuiskwam in Parijs, naar bed ging met het voornemen in een diepe slaap te vallen en zijn kaars uitblies, begon er aan de overkant een bruiloftsfeest met bazuingeschal en tromgeroffel. Ofwel: Geluk is onmogelijk (De Arbeiderspers; euro 25,-), een keuze uit de latere brieven, werd vertaald door Edu Borger.

De handschoen bevat nagekomen verhalen (vertaald door Marja Wiebes) van Varlam Sjalamov over Stalins strafkampen in Kolyma (De Bezige Bij; euro 29,90). In De bidsprinkhaan, een roman die werd vertaald Rob van der Veer, voert André Brink de historische figuur Kupido Kakkerlak op (Meulenhoff; euro 19,95).

Haiku van Gé van den Bovenkamp: ‘Niet in tweevoud, Ming./ Stuur mij je gedichten maar/ gewoon in eenvoud’. Zijn debuut heet Gestolen gedichten (Liverse; euro 17,50). Lineke Dijkzeul schreef een thriller: De stille zonde (Anthos; euro 18,95). Omstandigheden zijn niet allesbepalend, ‘tenzij je ze dat laat worden’: aan wijsheden geen gebrek in Verboden te twijfelen van Janneke Jonkman (Prometheus; euro 18,95).

Het eerste deel van Tolstojs autobiografie, Kinderjaren, werd vertaald door Martinus Nijhoff-prijswinnaar Arthur Langeveld (Hoogland & Van Klaveren; euro 19,90).

De oudste schrijver van Nederland is Sonja Prins (1912): Het boek van de cineast (Papieren Tijger; euro 10,-) bevat een keuze uit haar poëzie.

Een ‘estheet van de misdaad’, noemde Le Monde de schrijver Kim Young-ha (Zuid-Korea, 1968) vanwege de roman Ik heb het recht mezelf te vernietigen. Dit verfilmde succes werd uit het Frans vertaald door Floor Borsboom (De Geus; euro 16,95).

Non-Fictie

Lang verwacht, eindelijk gekomen. Het magnum opus van historicus Auke van der Woud, wiens vorige titel Het lege land juichend werd ontvangen. Een nieuwe wereld – Het ontstaan van het nieuwe Nederland behandelt onder meer de mentaliteitsverandering na de ingrijpende modernisering van Nederland na 1850 (Bert Bakker; euro 29,95).

Uitgeverij Boom komt in december met een nieuwe vertaling van de verzamelde werken van Sigmund Freud. Een voorproefje is de dissertatie van Boom-uitgeefster Elsbeth Greven, Freud uitgeven, over de geschiedenis van de Nederlandse Freud-vertalingen (Boom; euro 24,95).

Wetenschapsjournalist Marcel Hulspas verdiepte zich in het Oude Testament: En de zee spleet in tweeën – De bronnen van de bijbel kritisch onderzocht (Fontaine; euro 24,90). Theoloog René Süss behandelt Luthers smaadschrift Over de joden en hun leugens in Luthers theologische testament (VU uitgeverij; euro 29,95).

Kees Schuyt is tegenwoordig lid van de Raad van State en bekleedt komend jaar de Cleveringa-leerstoel. Hij schreef Steunberen van de samenleving met als centrale vraag wat een maatschappij bijeenhoudt als er geen gemeenschappelijke waarden meer zijn (AUPress; euro 34,95).

De befaamde meetlat-interviews van Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys zijn gebundeld én de partners gehoord in De maat genomen – topmannen langs de Feministische Meetlat (Archipel; euro 16,95). Evelien Tonkens en anderen schreven het Handboek moraliseren – burgerschap en ongedeelde moraal (Van Gennep; euro 18,-)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden