ISBN

In De verleider introduceerde de Noor Jan Kjaerstad het genie Jonas Wergeland, op wie in De veroveraar (De Geus; fl 49,90) een heel ander licht valt....

Een staanplaats aan zee heet de nieuwe bundel gedichten van J.W. Oerlemans (Prometheus; fl 31,95). Grote thema's - de liefde, de dood en de verglijdende tijd, schijnbaar achteloos verwoord.

Debutante Maya Rasker vertelt in Met onbekende bestemming (Prometheus; fl 31,95) het verhaal van een vrouw die haar man en kind verliet en spoorloos lijkt. Haar speurende man ontdekt een ontluisterende waarheid.

De in 1879 in Wenen geboren Alma Mahler hield van kunst en kunstenaars. Ze was drie keer getrouwd; eerst met de componist Gustav Mahler, vervolgens met de architect Walter Gropius en ten slotte met de schrijver Franz Werfel. Enkele jaren geleden werden haar dagboeken gepubliceerd uit de periode 1898-1902. De Arbeiderspers heeft daaruit een keuze gemaakt, die onder de titel Het is een vloek een meisje te zijn (fl 49,95) is verschenen in de reeks Privé-domein.

De Geus liet voor de reeks Literaire Ontdekkingen een verhalenbundel vertalen van de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikkh, Ik veeg de zon van de daken (vertaald door Djûke Poppinga; fl 34,90, na 1 november fl 39,90). Verhalen over de tegenstelling tussen Oost en West, traditie en moderne wereld, dagelijks leven en verbeelding.

De debuutroman van de in Wenen wonende Nederlands-Duitse Marek van der Jagt, die eerder de verhalenbundel Gezichten schreef, heeft een klein thema: kaalheid en liefde. Het heet dan ook: De geschiedenis van mijn kaalheid (De Geus; fl 39,90).

Voormalig tv-producent en docent taalbeheersing Jef Rademakers, teruggetrokken levend in Vlaanderen, vond een manuscript in een la. Na zijn prozadebuut uit 1999, Verloren tijd, verschijnt dus nu Een keurige jongen, 'een autobiografische roman over de eerste schreden van de auteur op het glibberige pad van liefde en seksualiteit in de vrijgevochten jaren zestig' (Van Halewyck; fl 32,50).

Albert Speer werd al jong door Hitler benoemd tot bouwmeester van het Derde Rijk. In 1942 werd hij nazi-minister voor bewapening. In Neurenberg werd hij na 1945 tot twintig jaar veroordeeld. Vanuit de gevangenis smokkelde hij briefjes met aantekeningen, die hij na 1966 gebruikte om zijn memoires te schrijven. Hij werd daarbij geholpen door Joachim Fest, die na 1973 vooral bekend werd door zijn biografie van Hitler. Fest heeft eind vorig jaar een biografie van Speer gepubliceerd, waarvan bij De Bezige Bij een Nederlandse vertaling is verschenen: Speer (fl 59,90).

'In dit boek probeer ik als DNA-onderzoeker uit het raam van mijn laboratorium te kijken', schrijft Ronald Plasterk, hoogleraar moleculaire genetica, in zijn 'Woord vooraf' van Leven uit het lab (Prometheus; fl 39,50). Het boek bevat dan ook geen wetenschappelijke verhandelingen, maar een verzameling stukjes met soms verassende titels als 'Bach en het buideldier' en 'De biologische functie van God'.

Het nieuwe boek van Lolle Nauta heet Onbehagen in de filosofie (Van Gennep; fl 39,90). Dit onbehagen, schrijft hij in zijn inleiding, betreft filosofen die de vernieuwing niet erkennen. 'Al die vormen van filosofie dus die zich superieur achten ten opzichte van de vakwetenschappen en arrogant weigeren de ontwikkelingen in de natuurwetenschappen, de taalwetenschappen, de sociale wetenschappen en de biowetenschappen serieus te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden