ISBN

- Fritzi en het groteske (De Bezige Bij; euro 35,-) is de eerste studie over F. Harmsen van Beek. Schrijfster en critica Annie van de Oever speurt naar een dichteres wier kleine oeuvre na alle jaren van zwijgen nog niets aan zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht heeft ingeboet....

- De evangelist (Contact; euro 24,90), het vierde boek van Bas van Putten, is het verhaal van Johannes Bach, een weinig succesvolle handelaar in klassieke auto's. Na tegenslag wordt hij weer musicus, een kunstenaarsbestaan dat hij uit faalangst en zelfhaat ooit opgaf. Bach slaagt in zijn opzet, maar ten koste van alles en iedereen.

- In Looptijd (Augustus; euro 15,95) van Dirk van Weelden wordt de lezer meegevoerd op een tocht door zowel Hollandse duinlandschappen, Franse wijngaarden en langs Vlaamse rivieren. De hoofdpersoon is een hardloper. Tijdens het lopen heeft de geest vakantie. Gedachten kunnen vrijelijk door elkaar lopen.

- De nieuwe verhalenbundel van Henk Romijn Meijer, Op oude voet (Augustus; euro 16,50), speelt zich af in Nederland, in New York en in de Franse Dordogne. De hoofdfiguren staan wat ongemakkelijk in de maatschappij. In de verhalen zijn humor en melancholie telkens zo hecht verweven dat ze vrijwel niet van elkaar te onderscheiden zijn.

- Moederliefde, dochterliefde, liefde in vriendschap, naastenliefde en eigenliefde, het komt allemaal voor in Hannes Meinkema's nieuwe roman Salomo's dochter (Contact; euro 22,90). Het verhaal van het hoofdpersonage Janna is een liefdesgeschiedenis. De vraag hoe je moet liefhebben wordt in het boek voortdurend en op verschillende niveaus gesteld.

- 'Daar zijn enkel pracht en rust, orde weligheid en lust', klinkt de slotregel van Charles Baudelaires beroemdeL'invitation au beroemde voyage. Het is het eerste gedicht in Verbeelde gedichten (Atlas; euro 14,50), een dichtbundel met stripverhalen. Veertien striptekenaars maakten een kort beeldverhaal waarin Baudelaires gedichten op originele wijze opnieuw tot leven worden gebracht.

- De relatie tussen Rusland en de Europese Unie zal als gevolg van de uitbreiding meer dan voorheen de Brusselse agenda bepalen. Bestaat er uitzicht op een Russisch lidmaatschap van de unie?, vraagt Thomas von der Dunk zich af in Rusland & Europa – Over de betekenis van oude culturele scheidslijnen (Van Gennep; euro 19,50). Kan Rusland daartoe wel afdoende hervormd worden?

- Beau van Erven Dorens, de vermeend beroemdste ex-student van Nederland, deed zes jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging op zoek naar alle studietechnische onderwerpen en vragen. Want studeren is ook op jezelf wonen, versieren, seksen, ouwehoeren, feesten, reizen, experimenteren en je talenten onderzoeken, schrijft hij in Beau's handboek voor studenten (Uitgeverij 521; euro 9,90).

- In Al-Qaida en de moderne tijd (Ambo; euro 16,90) laat John Gray zien dat het fundamentalisme van Al-Qaida geen terugval in de Middeleeuwen is maar een verschijnsel van de moderne tijd. Gray, hoogleraar aan de London School of Economics, gelooft dat het huidige fundamentalisme verwant is met de moderne idealen van de Verlichting en het positivisme.

- Weinig militaire operaties zijn zo nauwgezet voorbereid als het geallieeerde offensief aan de Somme. In Somme 1916 (Anthos-/Manteau; euro 24,90) verzamelde Lyn Macdonald aangrijpende en soms angstaanjagende getuigenissen van de mannen die erbij waren. 'Macdonald richt een monument op voor de gewone soldaat', schreef de Sunday Times. 'Ze weet zich helemaal te identificeren met haar getuigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden