ISBN

Fictie..

Volgens Melissa Panarello (18) is haar autobiografische relaas halen voor je gaat slapen (Vassallucci; A 12,50) erotisch en niet pornografisch. De Siciliaanse debutante, schrijvend onder de naam Melissa P., verkocht vorig jaar in eigen land liefst 750.000 exemplaren van deze openhartige zoektocht naar de ware, waarbij het piepjonge ding geen seksuele variant onbeproefd laat. Vertaald door Patricia Kersbergen.

Alex en Nadia trekken met hun oma naar het donkere hart van Afrika om aldaar de onderdrukking van het pygmeeolk tegen te gaan. Als dat maar goed gaat. Met Het woud van de pygmee(Wereldbibliotheek;

A 17,90), uit het Spaans vertaald door Rikkie Degenaar, voltooit Isabel Allende haar jaguar-en adelaartrilogie.

'Ze doen wel hun best maar ze weten soms van hun gezond niet af, en daar moeten we het helaas mee doen, want het is 2004', schrijft P.C. Hooftprijswinnaar H.H. ter Balkt over zijn eigen poe, samen met kort proza gebundeld als Anti-canto's en De Astatica (De Bezige Bij; A 19,90). En de vierde dichtbundel van de in Kaapstad woonachtige Alfred Schaffer heet Geen hand voor ogen (De Bezige Bij; A 16,-).

Non-fictie

Maandag wasdag, dinsdag strijken en verstellen, vrijdag de wekelijkse schoonmaakbeurt. In Het geluk van de huisvrouw (Sun;

A 24,50) worden we herinnerd aan het bewerkelijke huishouden van vroeger. In de reclames van toen was het geploeter nauwelijks zichtbaar, schrijven Mayke Groffen en Sjouk Hoitsma van het Historisch Museum Rotterdam.

Geroutineerd kenner Arthur Stam beschrijft in De CPN en haar buitenlandse kameraden Proletarisch internationalisme in Nederland (Aspekt; A 32,-) de betrekkingen tussen de CPN en haar zusterpartijen. Sinds de destalinisatie en het conflict tussen de USSR en de Volksrepubliek China was het vooral een epoche van schismatiek en verbrokkeling.

In Van Fanfare tot Spetters Een cultuurgeschiedenis van de jaren zestig en zeventig (Bas Lubberhuizen; A 24,50) bekijkt Hans Schoots de jaren vijftig tot zeventig. In 1958 maakte Bert Haanstra de film Fanfare. Meer dan twintig jaar later regisseerde Paul Verhoeven Spetters. Wat is er veranderd in Nederland. Een cultuurgeschiedenis aan de hand van de Nederlandse speelfilm.

Perla, schrijven Yehuda Koren en Eilat Negev in In ons hart waren we reuzen De overlevingsgeschiedenis van een lilliputterfamilie

(Kok; A 19,90), de jongste van de tien kinderen van de Shimshon Ovitz, reist met haar zes kleingebleven broers en zussen als musicerende Lilliputtergroep door Oost-Europa. In maart 1944 ontsnappen zij in Auschwitz aan een gewisse dood omdat Josef Mengele hen selecteert voor medische experimenten.

Het bewind van Saddam Hussein is net door de Amerikaanse coalitie ten val gebracht als Minka Nijhuis in Bagdad Abbas leert kennen. Het huis van Khala Een familie in Bagdad (Contact;

A 14,90) is Nijhuis' relaas van een familie in een stad waar niets meer zeker is en waar in het verhaal ook het lot van Irak beschoren ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden