ISBN

Fictie..

Hanif Kureishi, in Engeland geboren, vond elf jaar na zijn vaders doodeen autobiografisch document van de man die ook schrijfambities koesterde:Mijn oor aan je hart werd vertaald door Molly van Gelder (De Bezige Bij; 18,90).

De Canadees Gil Courtemanche schrijft over een familie die in tweekampen verdeeld raakt als de zieke vader tegen doktersadvies in op hetkerstmaal aanvalt: Een mooie dood (De Bezige Bij; 17,90) werd vertaalddoor Manik Sarkar.

De dichter Pieter Boskma bundelde korte verhalen in Westerlingen(Prometheus; 18,95). En Harrie Geelen laat zijn prozadebuut voorvolwassenen Het nijlpaard Ellende (2004) volgen door verhalen: Ooms entantes/ tantes en ooms (Van Oorschot; 15,-).

Het boek moet nog verschijnen, maar de nieuwe verhalen van Arthur Japinzijn al wel te horen op de dubbel-cd De klank van sneeuw (Rubinstein; 12,95). 'Wat heeft die Arthur een stem, wauw!', luidt de recensie achteropvan radiovrouw en neerlandica Adeline van Lier.

Twintig jaar nadat Jan Pieter van der Sterre Le Chiendent (1933) van deFranse uitgever en schrijver Raymond Queneau vertaalde, besloot hij zijnlievelingsboek, dat nog 'even wipselturig' bleek als vroeger, opnieuw onderhanden te nemen: Hondsgras of Het gelazer (Atlas; 19,90).

Non-fictie

Jawbreaker, geschreven door de voormalige CIA-veldofficier GaryBerntsen, staat vol superlatieven over de Amerikaanse aanval op Bin Laden.Het boek 'raast' van CIA-hoofdkwartier naar 'verhitte onderhandelingen' enis naast een 'onrustbarende eyeopener' een 'adrenalinekick'. Met veelsuggestief weggelakte regels (Luitingh; 18,95).

De Tsjetsjeense arts Chassan Baiev liet in 1994 zijn Moskouse carrièrein de steek om zijn landgenoten te gaan helpen toen de Russen deafgescheiden republiek Tsjetsjenië in het gareel wilden dwingen. Hijschreef De eed - Oorlogsmemoires van een Tsjetsjeens chirurg (Atlas; 24,90)

Wat is filosofische etiquette? Voor tafelmanieren zijn simpele regels.Maar 'jezelf worden' voordat je de straat opgaat, hoe moet dat? Coen Simonverheldert een en andert in 'licht filosofische beschouwingen', getiteldKijk de mens - Filosofische etiquette (Prometheus; 15,-)

De vierde bondgenoot is het verhaal van de Nederlandse strijdkrachtendie in de Tweede Wereldoorlog vanuit Australië vochten tegen de Japanners.Auteur Doug Hurst was stafofficier bij de Royal Australian Airforce(Waanders; 19,95).

Voormalig predikant E.P. Meijering volgde de ontwikkeling van theoloogHarry Kuitert en kritiseert diens ontwerp van een nieuwe theologie waarinGod niet langer een buiten de mens bestaande macht is. Meijering legt zijnstandpunt uit in Wat verbeelden we ons wel?! - Overwegingen bij HarryKuitert (Meinema; 9,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden