ISBN

Jhr. mr. J.W.M. Schorer was van 1896 tot 1903 vice-president van de Raad van State en daarmee adviseur van het staatshoofd....

Jan Renkema, specialist op het gebied van de Nederlandse taal, schreef meer dan twintig jaar geleden zijn veelgeprezen en geraadpleegde Schrijfwijzer. Van deze handleiding voor het schrijven van allerhande teksten, is een vierde, geheel herziene druk verschenen bij de Sdu (euro 29,95).

Kinderen kan het overkomen: het plotselinge besef iemand te zijn, een onverwisselbare identiteit te bezitten. Psycholoog Dolph Kohnstamm verzamelde herinneringen van mensen die in hun jeugd zo'n plotselinge gewaarwording van het eigen ik hebben gehad. Hij schreef er een boek over: Ik ben ik - De ontdekking van het zelf (De Bezige Bij; euro 12,50).

Een huwelijksreceptie in een voetbalkantine, een krantenwijk nemen in plaats van fitnesstraining, afdankertjes dragen van rijke vriendinnen, om de beurt in hetzelfde badwater en nog honderden tips van lezers van het 'vrekkentijdschrift' Genoeg zijn verzameld in de bundel Genoeg uitgegeven!, samengesteld door Marieke Henselmans (Mirananda; euro 13,50). De adviezen bestrijken het leven van wieg (katoenen luiers) tot graf (bloemen uit eigen tuin).

De Britse hoogleraar in de wiskunde, Ian Stewart, ontdekte als kind dat de natuur vaak patronen vertoont. Later merkte hij dat aan die patronen wiskundige regelmatigheden ten grondslag liggen. In Over sneeuwkristallen en zebrastrepen - De wereld volgens de wiskunde (Uniepers; euro 29,50) behandelt hij die patroonsystemen.

Bij de feestelijke presentatie van Een doolhof van relaties, het 'oerboek' in het oeuvre van Hella S. Haasse, bleek het boek nog niet gedrukt te zijn; nu is het er wel (De Bezige Bij; euro 19,50). Arjan Peters besprak het in Cicero op 3-3-2002.

Malika Mokeddem werd in 1949 in Algerije geboren. Ze studeerde medicijnen in Parijs en werd arts in Montpellier. Ze schreef boeken als Dromen en moordenaars en Yasmine, of het tijdperk van de sprinkhanen. Bij De Geus verscheen nu haar debuut, De blauwe mensen, dat in 1997 in een herziene editie bij Grasset uitkwam (euro 19,80).

Tom Petsinis is een geboren Griek die naar Australië emigreerde. Hij doceert wiskunde en schreef romans, poëzie en toneelstukken. In De Franse wiskundige (De Bezige Bij; euro 25,-) vertelt hij over de knappe, miskende Evariste Galois, die na de Franse revolutie als 20-jarige in de gevangenis belandde.

Op het lichaam geschreven is een herdruk van de vertaling die Gerrit de Blauw van Written on the Body maakte, de roman die Jeanette Winterson in 1992 publiceerde. Het is een boek over de liefde en de clichés over de liefde (Contact; euro 13,50).

Deze middag is een eeuwig heden is een nieuwe bundel poëzie van Rien Vroegindewey: 'Deze middag is een eeuwig heden,/ de schoorsteenmantel schraagt/ het pantheon van een verleden/ dat nu niet meer om uitleg vraagt.' (Veen; euro 13,50). Arnold Jansen op de Haar, die als Nederlandse officier tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië was, publiceert na zijn roman De koning van Tuzla nu poëzie: Soldatenlaarzen (Meulenhoff; euro 13,50). Bij Ten Have verscheen een keuze uit de religieuze poëzie van Michel van der Plas: Vreemdeling op doortocht (euro 13,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden