ISBN

In Mank (Prometheus; euro 16,95) schrijft Herman Brusselmans over schoenlappers, thuisblijvende echtgenotes met twee kinderen, garagehouders, hoorndragers én over Herman Brusselmans....

Dichter en vertaler Hans van Pinxteren verzamelde in Een complex en veranderlijk wezen - Essays over het toeval (Athenaeum - Polak & Van Gennep; euro 24,95) een aantal middelgrote en kleinere essays waarin de nadruk ligt op de rol die het toeval volgens Michel de Montaigne speelt in het leven van de mens. Het leven, schrijft Montaigne, 'is een aaneenrijging van toevalligheden en onzekerheden'.

Luc Willemarck onderzoekt in De diplomatie van de Heilige Stoel onder paus Johannes Paulus II (VUBpress; euro 12,20) de pauselijke diplomatie. Hoe machtig is de paus? Wat is het juridische statuut van de Heilige Stoel? Willemarck analyseert pauselijke toespraken over politiek, mensenrechten, oorlog en vrede, en wapenbeheersing.

Vandaag wordt De klokkenluiders - Hervormingsbewegingen in de katholieke kerk (Meulenhoff; euro 22,50) van Michel van der Plas gepresenteerd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van der Plas, chroniqueur van het Nederlandse katholieke leven en voormalig journalist van Elsevier, werpt een verrassend nieuw licht op hervormingsbewegingen in de katholieke kerk.

In Cover to Cover (Nai-uitgevers; euro 20,-) onderzoekt kunstcriticus Rob Perrée het fenomeen kunstenaarsboeken. Wat zijn de drijfveren van uitgevers, verzamelaars en kopers? Het boek als kunstwerk.

Jan Morris kwam op haar negentiende voor het eerst in Triëst en raakte meteen gefascineerd door het Italiaanse provinciestadje. Door zijn geschiedenis van verschillende bestuurders is het een vrijstaat en een oord voor ballingen, waar de Oostenrijkse degelijkheid vermengd is met het Italiaans temperament en de joodse koopmansgeest. Morris schreef in 2001 Triëst and the Meaning of Nowhere, dat nu vertaald is als Triest - De melancholie van een plek (Atlas; euro 16,50).

Historici Jo Tollebeek, Tom Verschaffel en Leonard H.M. Wessels schetsen in de verzamelbundel De palimpsest (Verloren; euro 35,-) de veranderingen op het gebied van de geschiedschrijving in Nederland en België van 1500 tot heden. In veertien opstellen wordt getoond hoe de omgang met het verleden steeds nieuwe vormen heeft aangenomen.

Vrouwen hadden grote invloed op Peter Paul Rubens. In Liefde, leed en passie - De vrouwen van Rubens (Van Halewyck; euro 22,50) vertelt journaliste Rosine De Dijn het verhaal van de grootste schilder van zijn tijd. Isabella Brant is Rubens' eerste liefde en vrouw tot aan haar vroege dood door de pest. De zestienjarige Hélène Fourment, een Antwerpse koopmansdochter, wordt zijn tweede vrouw.

Lucifer is het debuut van de dertigjarige Dave Goldstein, die zich na een bliksemcarrière in de IT, nu op de literatuur werpt. Zijn hoofdpersoon is geobsedeerd door het vinden van een zuiniger alternatief voor de lucifer. Intussen jaagt hij zijn vaders erfenis erdoorheen (Vassallucci; euro 15,95).

'Lezen is genieten van tijd voor jezelf. Net als genieten van een heerlijke kop koffie', lezen we op de flaptekst van de novelle Het rode feest. En 'Douwe Egberts wenst u veel leesplezier. Pardon? Hebben we hier te maken met een sponsored novel? Inderdaad: de koffieproducent brengt ter gelegenheid van zijn tweehonderdvijftigste verjaardag negen 'unieke' boeken op de markt en een bijzonder fotoboek, ook 'uniek'. Al die publicaties, uitgegeven door Vassallucci, zijn uniek bij Bruna te koop. Het rode feest, een 'zelfstandig te lezen' vervolg op Het witte feest, kost euro 14,50, maar. . . met twee DE-spaarpunten euro 12,50.

Er zijn weer twee delen verschenen van het prachtig verzorgde Volledig werk van Willem Elsschot: De verlossing en Lijmen - Het been, bezorgd door het Constantijn Huygens Instituut, uitgegeven door Athenaeum - Polak & Van Gennep (euro 19,95 en euro 22,50). De verlossing was in Vlaanderen een tijdlang een verboden boek, omdat de strekking van het verhaal 'antipapistisch' zou zijn.'

De nieuwe kleine roman van Fleur Bourgonje, Labyrint (Atlas; euro 14,50) vertelt een liefdesverhaal, tegen de achtergrond van de Marokkaaanse stad Fez. Paul en Nina dragen een pijnlijk verleden met zich mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden