ISBN

School No 1 van de Vlaming Pierre Plateau - zijn debuut - werd geestdriftig ontvangen door de kritiek. Dat zal zijn tweede boek, Het geheugen van de stenen (Atlas; fl....

De Russisch-Franse schrijver Andreï Makine werd hier bekend door zijn bekroonde roman Het Franse testament. Bij De Geus verscheen in vertaling het boek dat hij daarna schreef: De misdaad van Olga Arbélina (fl. 49,90).

Pol Hoste (1947) is een eigenzinnige, Vlaamse auteur, wiens laatste boek High Key al weer van 1995 dateert. In De lucht naar Mirabel (Prometheus; fl. 29,90) geeft hij, in verschillende talen, zijn impressies van een vliegreis naar Montreal.

In Waar was je, Robert maakt de Duitse schrijver Hans Magnus Enzensberger (De telduivel) de geschiedenis aanschouwelijk door zijn hoofdpersoon een reis in de tijd te laten maken. Robert verdwijnt in het verleden als hij naar de tv kijkt. Zo belandt hij in Nowosibirsk in Siberië in 1956, maar ook in Amsterdam in 1621 (De Bezige Bij; fl. 39,90).

In een lijvige studie, In dienst van het Koninkrijk - Beroepsontwikkeling van hervormde predikanten in negentiende-eeuws Nederland (Bert Bakker; fl. 49,90), analyseert David Bos de ontwikkeling van predikanten in een snel veranderende samenleving. Hij onderzoekt de krachtsverhoudingen tussen vijf partijen: de predikanten, de staat, de universiteiten, naburige beroepsgroepen en de gemeenteleden.

De Amerikaanse auteur Jeffrey Masson maakte naam als psychoanalyticus en beheerder van het Freud-archief. De laatste jaren heeft hij zich op het gevoelsleven van dieren gestort. Na Wanneer olifanten huilen is nu verschenen Honden houden van mensen - Over het gevoelsleven van honden (Vassallucci; fl. 39,90).

De vertaling van Salman Rushdie's laatste, kolossale roman - vorige week in Cicero besproken door Michaël Zeeman - heet De grond onder haar voeten. Ze werd gemaakt door Marijke Emeis, Karina van Santen en Martine Vosmaer (Contact; fl. 49,90).

De getuigenissen is een omnibus met drie boeken van de Italiaanse scheikundige Primo Levi (1919-1987), die na zijn terugkeer uit het concentratiekamp begon te schrijven en vanaf 1977 niet anders meer deed. De bundel bevat: Is dit een mens over Levi's ervaringen in Auschwitz; Het respijt, over zijn terugkeer naar Turijn en De verdronkenen en geredden, het laatste boek dat hij heeft voltooid (Meulenhoff; fl. 49,90).

Liefde is business heet de eerste gedichtenbundel van Arnon Grunberg. In het eerste vers bezingt hij 'hoer C' die, zo blijkt, met haar fysiologische vaardigheden 's dichters gedachten en hunkeringen beheerst (Nijgh & Van Ditmar; fl. 65,-).

Zoals alle boeken die Gustave Flaubert schreef (in totaal zes), is Salammbo een schoolvoorbeeld van wat literatuur behoort te zijn. Ditmaal beoefende hij het kunststuk van de historische roman. In het voetspoor van de Griekse kroniekschrijver Polybius vertelt hij over de Huurlingenoorlog tegen Carthago (240-237 voor Christus), waarvan hij een strijd tussen 'de beschaving' en 'de barbaren' maakt (opnieuw uitgegegven bij Athenaeum - Polak & Van Gennep; fl. 57,50).

Nicht Bette van de Franse schrijver Honoré de Balzac - een hoogtepunt in zijn enorme oeuvre - werd in 1846 als feuilleton gepubliceerd. Het boek is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald door Hans van Pinxteren, die eerder schitterende romans als Eugénie Grandet, Vader Goriot en Kolonel Chabert van de Fransman voor Nederlandse lezers toegankelijk maakte (Athenaeum - Polak & Van Gennep; fl. 77,90).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden