ISBN

Theo Festen, die eerder poëzie vertaalde van Jean Cocteau, verzorgde een bloemlezing uit het werk van Paul Éluard (1893-1952), een van de weinige surrealistische dichters die tot een groot publiek wisten door te dringen....

In 1927 debuteerde Theun de Vries (1907) als dichter. Na zijn romandebuut (Rembrandt, vier jaar later) volgde naast poëzie en proza een gestage stroom van novellen, kritieken, toneelstukken, hoorspelen, historische verhandelingen en essays. Torrentius - Het feest en de storm (Querido; * 39,90) is zijn jongste roman, over de rokkenjagende, 'joyeuze' zeventiende-eeuwse schilder Torrentius, 'een manskerel van de brede boeg'.

Louis Ferron hervat met Viva suburbia zijn autobiografische verhalenreeks over het vermaledijde (maar 'imaginaire') Haarlem, die hij vorig jaar onderbrak met de roman Tinpest. In de 'koolmonoxydale hogedrukketel' aan het Spaarne betrekt de hoofdpersoon - de lezer kent hem uit De walsenkoning en Een aap in de wolken - een drive-in woning in een van de betere buitenwijken. De 'geschiedenis van het verhoopte geluk' verscheen bij De Bezige Bij (* 29,50.)

The Giant's House leverde de Amerikaanse schrijfster Elizabeth McCracken in 1996 een nominatie op voor de National Book Award. De roman, waarin zich een bijzondere vriendschap ontwikkelt tussen de bibliothecaresse Peggy Cort, klein van stuk, en James Sweat, op z'n elfde al bijna twee meter, verscheen in vertaling bij Atlas als Het huis van de reus (* 49,90).

Van de Duitse historicus Werner Maser, die verschillende boeken schreef over Hitler, het nationaal-socialisme en het Derde Rijk, verscheen in 1966 Adolf Hitlers Mein Kampf, waarin Maser schrijft over het ontstaan, in 1923, van Hitlers Mein Kampf en de daarin geformuleerde nationaal-socialistische ideologie. Masers boek, dat al kort na 1966 in het Nederlands werd vertaald, kent inmiddels acht drukken. De historicus heeft zijn studie in de loop der jaren steeds weer geactualiseerd. Dit was voor uitgeverij Aspekt aanleiding Evert van Leerdam een nieuwe Nederlandse vertaling van Masers werk te laten maken: Hitlers Mein Kampf (* 42,90).

De jachtvelden van het geluk - Reizen door historisch Amerika (Balans; * 32,50) bestaat uit brieven die de Leidse historicus A. Lammers heeft geschreven aan een denkbeeldige student. In deze brieven maakt deze kennis met Europese reizigers die in de vorige eeuw naar Amerika trokken en hun bevindingen op papier zetten. In de eerste brief is dit Fanny Wright, een vrouw van Schotse afkomst, die in 1821 een boek over de VS schreef, en in de tweede Michel Chevalier, een Fransman. Lammers schrijft ook over de meer recente geschiedenis, want een van zijn laatste brieven gaat over Robert Kennedy.

Een overzichtelijke wereld (Nieuwezijds; * 24,50) bevat essays van de econoom Jan Pen. Hij vertelt hierin over het ministerie van Economische Zaken in Den Haag, waar hij op 1 januari 1947 begon te werken op de afdeling economisch onderzoek. Andere essays gaan onder meer over zijn proefschrift: Theorie der collectieve loononderhandelingen, de Franse filosoof Jacques Derrida, en over de vraag: 'Kun je vrienden zijn met journalisten?'

Voor 'I Have a Dream' - Belangrijke en bijzondere redevoeringen uit de wereldgeschiedenis (Bruna; * 69,95) is redacteur Margreet Fogteloo erg ver teruggegaan in de geschiedenis. De eerste rede is die van Mozes. In totaal bevat het boek ruim honderd redevoeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden