ISBN

'In de vroege ochtend van donderdag 17 februari van het jubeljaar 1600 werd Giordano Bruno na een gevangenschap van acht jaar op de Campo dei Fiori te Rome verbrand....

Vandaag is het feest voor Willem van Toorn, wiens arbeidzame leven als dichter wordt bekroond met de verschijning van de mooi uitgevoerde bundel Gedichten 1960-1997 (Querido; fl 65,-). Daarin zijn ál zijn bundels chronologisch opgenomen, van Herhaalde wandeling uit 1977 en Een kraai bij Siena uit 1979 tot Dooltuin en Tegen de tijd uit de jaren 1995 en 1997. Veel van wat in de eerste regels al besloten lag, bleef bewaard: 'Het beste van het dorp is stilte. . .'

In de reeks 'Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945' verscheen deel vijf: Het kabinet Drees III - Barsten in de brede basis (Sdu; fl 125,-). Met dit derde kabinet-Drees, bestaande uit PvdA en de christelijke partijen KVP, ARP en CHU, werd de periode van wederopbouw afgesloten. Het kabinet kreeg onder meer te maken met het mandement van 1954, waarin de bisschoppen de katholieken op het hart drukten socialistische organisaties te mijden. De redactie van dit vijfde deel was in handen van Carla van Baalen en Jan Ramakers.

Moederkruid is de eerste roman die Carrie Slee voor volwassenen heeft geschreven. Niettemin draait het in dit boek, net als in haar kinderboeken, om de kleintjes, twee zusjes, die moeten meemaken dat de kleermakerij van hun vader failliet gaat, waarna het hele gezin naar een buurt 'beneden hun stand' verhuist (Prometheus; fl 34,25).

Shauna Singh Baldwin is een Canadese e-commerce adviseur van Indiase afkomst. Dat laatste valt af te lezen aan het onderwerp van haar eerste (bekroonde) roman: What the Body Remembers, onder de titel Wat het lichaam niet vergeet bij De Geus verschenen (fl 54,90). In dit omvangrijke boek vertelt Baldwin over een 16-jarig Sikh-meisje dat met een 25 jaar oudere Indiase landeigenaar trouwt. De familieperikelen die volgen, krijgen door de invloed van de Engelse zeden en gewoonten op het plaatselijke leven en de onafhankelijkheidsstrijd van India tegen Groot-Britannië een historische en culturele dimensie.

Een familie verhuist naar een vervallen hotel op een eiland voor de kust van Devon, een 16-jarige ('met de bouw van een karrenpaard') gaat mee, verveling dreigt, maar dan arriveert een onverwachte gast uit Zuid-Afrika. In De zomergast (Bert Bakker; fl 34,25) laat Nicola Barker zien wat je literair met een dergelijk gegeven kunt doen. Na haar bekroonde roman Wide Open wekte ze in Engeland volop verwachtingen.

Cultureel-antropologe Saskia Kunst reisde in 1999 naar Zanskar, een vallei in de Indiase Himalaya. Een winter lang verbleef ze in een nagenoeg geheel geïsoleerd dorp. In Hongerige geesten (Wereldbibliotheek; fl 29,90) vertelt ze over het leven van de mensen in deze gemeenschap. Kunst publiceerde eerder een boek over een reis door Afghanistan: Ik zal zijn als as.

Het is bijna twintig jaar geleden dat de Palestijns-Amerikaanse geleerde Edward Said voor het laatst een boek publiceerde dat uitsluitend aan de literatuur was gewijd. Sindsdien schreef hij veel over de Midden-Oosten-politiek en over de naweeën van zijn klassieke boek over het orientalisme. Maar hij is vooral een groot lezer en een belangrijk criticus: al decennia is hij hoogleraar literatuurwetenschap aan Columbia University in New York. In Reflections on Exile werden zijn literaire essays en boekbesprekingen verzameld (Harvard University Press; fl 94,60).

Bij Kosmos is de Nederlandse vertaling verschenen van het boek van de Amerikaanse schrijver Edwin Black: IBM en de holocaust - Het strategische verbond tussen nazi-Duitsland en de machtigste onderneming van Amerika (fl 50,50). Met de door ponskaarten gestuurde Hollerith-machines van IBM en zijn Duitse dochteronderneming Dehomag konden de nazi's de joden identificeren en registreren, om ze vervolgens te beroven, te deporteren en te vermoorden. Deze ponskaartentechnologie, aldus Black, werd tijdens de oorlog ook in Nederland toegepast. Het Hollerith-systeem, schrijft hij, 'markeerde de Nederlandse joden voor hun deportatie'.

Balzac en het Chinese naaistertje heet de roman waarmee Dai Sijie zijn debuut maakt. De Chinees week in 1984 uit naar Frankrijk en publiceerde zijn eerste roman dan ook in dat land. In Balzac et la Petite Tailleuse chinoise vertelt hij over twee jongens uit een gegoed milieu, die tijdens de Culturele Revolutie gedwongen worden in een uithoek van Tibet 'plattelandservaringen' op te doen (De Arbeiderspers; fl 29,90).

Bij Van Gennep verscheen de handelseditie van het proefschrift van Marianne Vogel, die neerlandistiek doceert aan de universiteit van Freiburg in Zuid-Duitsland. In Baard boven baard - Over het Nederlandse literaire en maatschappelijke leven 1945-1960 (fl 59,50) gaat ze uitvoerig in op de vraag of in die periode bij de receptie van literatuur genderopvattingen een rol hebben gespeeld. Of was het puur toeval dat de top van de hiërarchie in de Nederlandse literatuur door mannen werd beheerst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden