ISBN

Bij de jonge uitgeverij Gianotten verscheen in vertaling Heren van de in Zuid-Afrika geboren Britse schrijver Warwick Collins, die eerder enkele 'zeemansthrillers' publiceerde....

Drie prachtig uitgegeven bundels met vertaalde gedichten verschenen bij Wagner & Van Santen. Verticale poëzie (euro 22,50) van de Argentijn Roberto Juarroz werd vertaald door Mariolein Sabarte Belacortu, Morgen is weer geen andere dag (euro 27,50) van de Braziliaan Ferreira Gullar door August Willemsen en Sylvia Plaths Zie, de duisterenis lekt uit de scheuren (euro 27,50) door Lucienne Stassaert.

Ook uitgeverij Anthos geeft nu Nederlandse literatuur uit. De eerste uitgave is Sluit deuren en ramen (euro 17,90), de derde roman van Thomas van Aalten. In een samenleving die hevig onder druk staat - zoiets als Nederland in 2002 - helpt een jonge bouwvakker mee aan de bouw van een 'gated community'.

Arabist en publicist Maurits Berger verblijft veelvuldig in islamitische landen. Ook in zijn nieuwste boek, Islam onder mijn huid (Contact; euro 14,90), doet hij verslag van zijn ervaringen in het Egypte van de moslimaanslagen, de tweede Palestijnse intifida, de dood van de Syrische dictator Assad ('de sfinx van Damascus') en de echo's van '11 september'.

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (56-119) werpt in Tegen het verval van de retorica de vraag op hoe het komt dat er in zijn tijd zo weinig talentvolle redenaars meer waren. Lag het aan het beroerde onderwijs, de halfslachtige opvoeding van de jeugd, het verval van waarden en normen? De Historische Uitgeverij gaf het geschrift in dialoogvorm, Dialogus de oratoribus, uit (euro 22,75) in een vertaling van Vincent Hunink. Piet Gerbrandy schreef een uitgebreide inleiding.

Twee keer werd hij tweede in de Ronde van Frankrijk, tweemaal won hij op de Alpe d'Huez en nu heeft hij zijn eigen biografie: Alleen vooruit - Hennie Kuiper, kampioen van het volk (Veen; euro 15,50). Volgens de schrijver, Dominique Elshout, heeft de zachtaardige Kuiper 'meer gepresteerd dan 99 procent van de Nederlandse renners ooit. Alleen Joop Zoetemelk en Jan Janssen deden het iets beter.'

Op 1 juli 1903 gaat vanuit een café in Montgeron, nabij Parijs, de allereerste Tour de France van start. Een ronde is het nog niet. Om negen uur de volgende morgen arriveert winnaar Maurice Garin in Lyon, 467 kilometer verder. De nummer drie, Léon Gourget, rijdt op alleen biscuit en rode wijn. Martijn Linneman stelde 100 Jaar Tour de France - Een eeuw in foto's samen (Strengholt; euro 14,95). Historische opnamen vol zweet, pijn, passie, heroïek en zwaar bevochten zeges.

De zwaar aan drugs verslaafde trompettist Chet Baker viel in 1988 te pletter op het plaveisel onder zijn Amsterdamse hotelraam. De Amerikaan werd 58. James Gavin schreef zijn biografie (besproken in Cicero van 12 juli 2002), die in vertaling (door Rob Erkelens en Joost Mulder) uitkwam bij Thomas Rap (euro 29,50). 'Op zoek naar de ijzingwekkende details van Chet Bakers leven moet Gavin gaandeweg een bijna dwangmatige weerzin tegen de trompettist hebben ontwikkeld', concludeerde indertijd recensent Bert Vuijsje.

Tussen 1953 en 1968 was George Jacobs de persoonlijke bediende van Frank Sinatra, die hij aansprak met 'Mister S.' Dat is ook de titel van het boek waarin hij onverbloemd 'schandalen en geheimen' onthult. Mister S. - Mijn leven met Frank Sinatra (euro 19,50) beschrijft de liefdesrelaties van Sinatra, zijn banden met maffiabazen, de breuk met de Kennedy's.

Bouillon! is een nieuw cultureel gastronomisch magazine. In het eerste nummer (Kosmos-Z & K; euro 7,95) schrijft een aantal meer of minder bekende culinaire publicisten over onder andere geofagie (het eten van klei), restaurantgidsenonzin en de slacht van een varken in Frankrijk. 'Ik zie boven het varken dat het waait zonder wind, de ziel van het varken vertrekt.'

In de mooie Delta-reeks van Athenaeum-Polak & Van Gennep, met klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zijn twee nieuwe delen verschenen. Snikken en grimlachjes (euro 19,95), van de onvervalst romantische treurwilg Piet Paaltjens, werd bezorgd door Marita Mathijsen en Dick Welsink. Joke van der Wiel becommentarieert De Roos van Dekama, historische roman van Jacob van Lennep over de strijd van graaf Willem IV van Holland tegen de opstandige Friezen (euro 29,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden