ISBN

Immanuel Kant, de filosoof uit Koningsbergen in Oost-Pruisen, schreef in 1781 zijn belangrijkste werk: Kritik der reinen Vernunft. Daarna schreef hij wat langere artikelen die voornamelijk verschenen in de Berlinische Monatsschrift en handelden over de vraag 'Wat is Verlichting?', over geschiedenis en over de 'eeuwige vrede'....

De bloemen van het paradijs (Atlas; fl 49,90) is de Nederlandse vertaling van Eating the Flowers of Paradise - A Journey through the Drug Fields of Ethiopia and Yemen. De drug waarover het hier gaat is qat, groene blaadjes waarop wordt gekauwd, en de reis door de landen waar qat wordt verbouwd, werd gemaakt door Kevin Rushby. Hij volgde de oude handelsroute van de qat en zijn boek is een verslag van deze bijzondere reis door Ethiopië en Jemen.

In De Stijl toen/J.J.P. Oud nu (NAi Uitgevers; fl 65,-) gaat Dolf Broekhuizen in op het late werk van de architect J.J.P. Oud (1890-1963). Broekhuizen behandelt elf projecten van Oud, waaronder het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam en het alternatieve voorstel voor de herbouw van de St. Laurenskerk in Rotterdam. In Hedendaagse architecten in Nederland en Vlaanderen (fl 38,-) geven Hans Ibelings en Francis Strauven een beeld van de hedendaagse architectuur in het Nederlandstalige gebied. Ze behandelen het werk van zestien architecten, tien uit Nederland en zes uit Vlaanderen. Het boek wordt uitgegeven door de stichting Ons Erfdeel en verschijnt in zes talen.

The Raymond Chandler Papers is een keuze uit de brieven en het non-fictionele werk van Raymond Chandler (1888-1959), de Amerikaanse schrijver die na Edgar Allen Poe de 'detective' tot grote literaire hoogte opstootte. De bundel werd samengesteld door Tom Hiney, biograaf van Chandler, en Frank MacShane, de bezorger van Chandlers brieven in 1981. Het boek verscheen bij Hamish Hamilton in Londen (fl 85,60).

Paulo van Vliet (1966) debuteerde in 1997 met de roman Uitgesloten, waarin hij vertelt over de Jehova's Getuigen. Het boek werd verfilmd en die film zal in april door de NPS worden uitgezonden. In zijn tweede boek, Elite (Nijgh & Van Ditmar; fl 36,50), biedt Van Vliet de lezer opnieuw een blik in de wereld van deze religieuze organisatie.

Een vrouw zoekt na de dood van haar kind en de ontrouw van haar man vergetelheid in een reeks amoureuze avonturen. Is ze gestoord? Helderziend? In Een korte affaire vertelt de Amerikaanse Lisa Zeidner over deze vrouw en haar avonturen (De Bezige Bij; fl 39,90).

Eind vorig jaar verscheen in Brisbane de nieuwste roman van Peter Carey. Nu komt Faber and Faber in Londen ermee. De verwachtingen zijn weer hooggespannen. Geen wonder na boeken als Illywhacker en Oscar and Lucinda, waarmee Carey de Booker Prize won. In True History of the Kelly Gang (import Nilsson & Lamm; fl 39,95) laat de Australische auteur de boef Ned Kelly aan het woord, die een Oidipous blijkt te zijn, maar ook een paardendief, struikrover, hervormer en bankrover. In feite is hij een Australische Robin Hood, die in de strijd is gebleven en vanover het graf tot ons spreekt.

Aan het einde van de wereld is een 'literaire thriller', waarin de Amerikaanse schrijfster Tawni O'Dell vertelt over de broeierige atmosfeer in een mijnstadje in West-Pennsylvania (waar ze zelf woont). Harley Altmyer, verantwoordelijk voor zijn drie zusjes - zijn moeder zit wegens moord in de gevangenis - wil het plaatsje ontvluchten, maar hij kan niet loskomen van Callie Mercer, een aantrekkelijke buurvrouw (Luitingh-Sijthoff; fl 34,90).

Håkan Nesser, een Zweedse leraar, die al heel wat boeken op z'n naam heeft, begaf zich met Het vierde offer ook op het pad van de thriller. Hij kreeg er prompt een prijs voor. Het werd het eerste deel in een reeks over commissaris Van Veeteren, nu in vertaling bij De Geus verschenen (fl 39.90).

In We laten niemand los (fl 32,50) heeft Podium de Den Uyl-lezingen gebundeld die tussen 1993 en 1999 werden gehouden door onder anderen Anil Ramdas, Breyten Breytenbach en Wim Kok. Bij Bert Bakker verscheen de tiende Drees-lezing: Het socialisme van Willem Drees (fl 25,-) door H. Daalder, tussen 1963 en 1993 hooleraar in de wetenschap der politiek aan de Rijksuniversiteit te Leiden.

De Deense schrijver van romans en reisverhalen Ib Michael heeft iets met aanspoelen - én met de Wet op de Lijkbezorging. In een vorig boek liet hij een vliegenier, beroofd van zijn geheugen, op een eiland in de Stille Zuidzee belanden, in een ander verdiepte hij zich in de slordige wijze waarop de Tibetanen van hun doden afkomen. In Prins, zijn nieuwste roman, combineert hij zijn voorkeuren: een dode, reeds gekiste zeeman komt als wrakhout op de Deense kust terecht (De Bezige Bij; fl 49,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden