ISBN

In de roman Het meer vertelt de Amerikaan Daniel Villasenor, die literatuur studeerde, maar als smid werkzaam is, over de liefde van Zach Brannagan en Anna Beauchamp....

Joris van Casteren (1976), redacteur van De Groene Amsterdammer, debuteert als dichter met de bundel Grote atomen (Prometheus; fl 31,95). De neerlandicus Harmen Wind publiceerde zijn vijfde poëziebundel: Buiten adem (De Arbeiderspers; fl 31,95). Van Bart Brey verscheen een nieuwe bundel, Lichtzang, bij uitgeverij Voetnoot (fl 25,-), Atlas brengt een nieuwe bundel uit van Dirk van Bastelaere, Hartswedervaren (fl 29,90), terwijl Pornschlegel en andere gedichten werd herdrukt (fl 25,-).

De in Londen docerende psycholoog Geoffrey Miller heeft de 'ontzagwekkende diversiteit in manieren waarop het ene geslacht indruk probeert te maken op het andere' aan een nadere studie onderworpen in De parende geest - Seksuele selectie en de evolutie van het bewustzijn (Contact; fl 69,90).

Pizzeria Kamikaze van de Israëlische schrijver Etgar Keret begint goed met een verhaal over een buschauffeur ('Een verhaal over een buschauffeur die God wilde worden') die nooit de deur opendoet voor laatkomers. Uit principe. Laatkomers schaden immers het algemeen belang. Dat beloof wat. Keret is, behalve in zijn eigen land, al in landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Amerika in zwang geraakt. Volgt nu Nederland? (Podium; fl 29,90.)

'Er valt niets te klagen/ te klagen valt er niets/ het licht valt op mijn boterham/ en in de schuur/ staat een nieuwe fiets'. Het lijkt op een kinderliedje, dit gedicht van Jacques Jansen, en de tekeningen die de gedichten begeleiden - mensen met uit het lood getrokken gezichten, opgerekte halzen en op drift geraakte lichaamsdelen - doen denken aan kindertekeningen. De dichter is ook typograaf, en vormgever van het tijdschrift Nexus, dat tien jaar bestaat. Er hoest een kind voorbij heet deze bundel, die ter gelegenheid van dat jubileum verschijnt (Nexus Instituut; fl 42,50).

Neil Bissoondath, afkomstig van Trinidad en een neef van V.S. Naipaul, woont sinds 1973 in Canada. Daar publiceerde hij de roman A Casual Brutality en de essaybundel Selling Illusions - The Cult of Multiculturalism in Canada. In Yasmins werelden (In de Knipscheer; fl 49,50) vertelt hij over de terugkeer van Yasmin uit Canada naar het eiland in de Cariben waar ze geboren werd en waar haar vader - een niet al te scrupuleus politiek leider - onder moordenaarshand viel.

Landschap met klein vuil heet het boek (De Arbeiderspers; fl 27,50) waarin de stukken zijn opgenomen die Joost Zwagerman schreef voor Stroom, de wekelijkse bijlage van de Volkskrant over media. Opgenomen werd ook zijn beschouwing over 'de kritische praktijk van Arjan Peters', die eerder in Vrij Nederland te lezen viel, nu voorzien van een 'nawoord' over de totstandkoming van dit spraakmakende artikel.

Manil Suri (1960) woonde tot zijn twintigste in Bombay, emigreerde naar de VS, en werd daar hoogleraar wiskunde. Onlangs debuteerde hij daar met de roman The Death of Vishnu, nu in het Nederlands vertaald als Het trappenhuis (Prometheus; fl 39,50). Door de ogen van de zwerver Vishnu, klusjesman in een appartementsgebouw in Bombay, volgen we de levens van de bewoners van het gebouw. Het eigenwijze meisje Kavita, bijvoorbeeld, dat op een dag besluit Salim noch Pran te trouwen: 'Ze werd namelijk filmster. Een hoofdrolspeelster. Een idool. Geen man zou de hoop koesteren haar te hebben, niet voor ze lang en breed uit beeld was.'

De uit Marokko afkomstige Fouad Laroui, die in Frankrijk wiskunde studeerde en in 1989 op uitnodiging van de Universiteit van Amsterdam naar Nederland kwam, publiceerde in 1999 - inmiddels Nederlander geworden - de roman Kijk uit voor parachutisten. In het Nederlands. Twee jaar later is er een tweede roman van zijn hand: Judith en Jamal (Van Oorschot; fl 32,25). Daarin vertelt hij op geheel eigen wijze een joods-Arabische Romeo en Julia-geschiedenis.

De Franstalige Belgische schrijver Jean-Philippe Toussaint publiceerde vier romans, waarvan de laatste, het zeer geestige De televisie (1998) - over een man die barst van de plannen, maar niet in beweging kan komen - hier het bekendst werd. Bij Van Gennep is nu zijn Zelfportret (in den vreemde) verschenen, een kort verslag van reizen naar Tokio, Berlijn, Praag, Hanoi en Tunis, waarin de reiziger Toussaint weer aarzelt tussen opwinding en mijmering, dadendrang en stilstand. 'Want ik weet dat tijdens reizen de dood - of seks - altijd tot de mogelijkheden behoort.'

In De Antirevolutionaire Partij 1850-1888 (Verloren; fl 66,-) gaat historicus Rienk Janssens in op vragen rond de oprichting van de ARP, die in de jaren zeventig opging in het CDA. Hij richtte zich op vijf kiesdistricten. Ook de rol van partijleider Abraham Kuyper komt aan de orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.