ISBN

Frédéric Beigbeder baarde veel opzien met zijn roman euro 24,99, waarin hij de reclamewereld aanviel met hun eigen methoden. 'Het is een oorlog, ik voer actie tegen de globalisering', zei de schrijver in een interview in Cicero (12-10-2001)....

De Fransman Emmanuel Bove was lang volslagen onbekend in de literatuur. Tot aan zijn dood in 1945 was hij een gevierd schrijver, maar zijn pessimistisch gekleurde verhalen raakte daarna in vergetelheid. In de jaren tachtig werd zijn oeuvre herontdekt en groeide zijn aanzien. Negen van zijn verhalen zijn nu vertaald en gebundeld in Reis door een appartement (Bas Lubberhuizen; euro 19,95) en voorzien van een nawoord door Anneke Alderlieste: 'In een kale, droge stijl, die overrompelend werkt, wordt een wereld geschapen waarin niets definitief verworven is.'

Op zee slaapt de duivel nooit. Honderden schepen zijn door de jaren heen met man en muis vergaan. In De verraderlijke zee - Scheepsrampen in de Noordzee (Lannoo; euro 19,95) beschrijft Erik F. Baeyens, die eerste machinist op zee was en ook voor de zeevaartpoltie werkte, scheepsrampen langs de hele Noordzeekust. 'We zitten allemaal op een Titanic', citeert hij filmmaker James Cameron over zijn kassucces in de bioscoop. 'De Titanic is een metafoor voor de onontkoombaarheid van de dood.'

De hoofdpersoon van de 'theologenroman' Alsof ik een messias was (Ten Have; euro 17,50) is een kerkhistoricus. Emeritus-hoogleraar Auke Jelsma schrijft over de theologenwereld en over de veranderingen waaraan theologische opleidingen in deze tijd onderhevig zijn. 'Taal doet wonderen', zegt Jelsma. 'Taal kan levens verwoesten maar ook vernieuwen.'

In Islam in hoofdlijnen (Meinema; euro 12,-) geeft Herman Beck, hoogleraar fenomenologie en geschiedenis van de godsdiensten aan de Theologische Faculteit Tilburg, de lezer inzicht in de hoofdlijnen van de islam als godsdienst. Het boekje gaat over leerstellingen, rituele voorschriften, spiritualiteit en 'geleefd geloof'. Beck wil naar eigen zeggen 'een bijdrage leveren aan het vergroten van de kennis met betrekking tot moslimse medeburgers'.

Wegwijzer in de wetenschap - Prof. dr. Jacoba Hol (1886-1964), fysisch-geografe (Vantilt; euro 9,80) van Suzanne Hautvast is het derde deel van de reeks 'Vrouwen van formaat'. In deze serie biografieën worden vrouwelijke geleerden voorgesteld die hun stempel hebben gedrukt op de wetenschapsbeoefening in katholieke kring gedurende de 20ste eeuw. Hol rechtvaardigde haar keuze voor de wetenschap als een keuze van God: niet zijzelf, maar Hij had voor haar gekozen.

In februari 1996 dook drs. Mallebrootje voor het eerst op in het werk van Remco Campert. Toen nog onduidelijk als personage en zonder het jonge ding, is het bekende Tweede-Kamerlid uit Elst inmiddels vaste commentator geworden van actuele, politieke gebeurtenissen. In De lijst Mallebrootje (De Bezige Bij; euro 9,90) zijn zijn columns gebundeld tot en met de oprichting van de Lijst Mallebrootje in 2002.

Op 21 februari 2003 zou de Franse schrijver Raymond Queneau, nu 26 jaar dood, honderd zijn geworden. Reden voor uitgeverij IJzer om 'Queneau op zijn lichtst' te laten vertalen: Dagboek van Sally (euro 20,50). De 17-jarige Ierse Sally beweegt zich naïef door een van seks doortrokken wereld: waarom proberen honden toch alsmaar haasje-over te spelen? Dat soort vragen.

De bijna 90-jarige Claude Simon, bekroond met de Nobelprijs voor literatuur in 1985, schreef zijn laatste boek twee jaar geleden: Le tramway. Bij De Geus verscheen het onlangs in vertaling als De tram (euro 16,90). Een oude man herinnert zich in het ziekenhuis de dingen uit zijn jeugd. Zoals de tram die hem elke dag, van zijn huis niet ver van zee, naar school voerde.

In de Vlaamse Bibliotheek van uitgeverij Houtekiet verschijnt als deel 24 De stille zomer van de Vlaamse schrijver Ward Ruyslinck - in Nederland vooral bekend van het door scholieren stukgelezen Wierook en tranen. De novelle dateert uit 1962 en kende vele herdrukken. Hoofdpersoon Frankie, 'de puinenemens', beweegt zich door een afbrokkelende wereld. De enige vlucht daaruit is het schrijven (euro 14,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden