ISBN

Fictie..

Een keuze van zeventien verhalen uit het oeuvre van Anton Tsjechov, wiens honderdste sterfdatum nabij is, werd vertaald door G.C. Zilverschoon: Laster en andere vertellingen (Papieren Tijger; A 14,50).

Rumoer in uitgeversland veroorzaakte Greta Seghers in 1992 met haar biografie Het eigenzinnige leven van Ang Manteau. Seghers kreeg nog voor publicatie laaiende ruzie met haar onderwerp, de uitgeefster en ijzeren dame uit de titel. Wat er allemaal voorviel, vertelt Seghers in de sleutelroman De opdrachtgeefster (De Arbeiderspers; A 18,95). Met bijrollen voor Joris Ockers (Jeroen Brouwers), uitgever Ray Coevoet (Mai Spijkers) en diens ster-redacteur Femke (Plien van Albada).

De verspieder (Cargo; A 18,90) is de eerste van een reeks historische thrillers, geschreven door Leslie Silbert, die 16e-eeuwse literatuur studeerde in Oxford en als detective in Manhattan werkte. Van Mo Hayder verscheen de thriller Tokio (Luitingh-Sijthoff;

A 18,95) over een Britse studente die in Tokio nachtclub-hostess wordt.

De jaren zestig in Wales: Liam Bennett (10) krijgt een Poolse vriend, en samen zetten ze een anti-communistische verzetsbeweging op, in het debuut van Ray French: Allemaal van mij (Mouria; A 18,95), vertaald door Sjaak Commandeur.

Non-fictie

Elf wetenschappers en schrijvers geven in Eerst de waarheid, dan de schoonheid Beschouwinvangen over wetenschap en kunst (Bert Bakker; A 16,95) antwoord op de vraag waar wetenschap en kunst elkaar ontmoeten en waar ze elk hun eigen pad gaan. Verrassende essays van Herman Franke, Ronald Giphart, Rutger Kopland en Ilja Leonard Pfeijffer.

In De eeuw van Sartre (Bert Bakker; A 24,95) brengt Bernard-Henri L met een breed gebaar alle personages samen die Sartre in zijn eeuw vergezeld heeft: Cne en Flaubert, Bergson en Heidegger, Hegel, Nietzsche en Mao. 'Franse filosoof neemt bij L monumentale proporties aan', schreef MichaZeeman in de Volkskrant over L's blinde liefde voor Sartre.

Adolf Hitler hypnotiseerde zijn volk en in nog sterkere mate zijn naaste omgeving. In Discipelen

de duivel Hitler en zijn handzarlangers (Balans; A 34,95) vertelt Anthony Read het snistere verhaal van deze 'duivelsgroep' van niets ontziende en maniakale intriganten.Collega's noemden Jake Halpern een 'bad homes correspondent'. Halpern raakte geobsedeerd door verhalen over onherbergzame en helse plaatsen. In Bimensenwonen Natuurgeweld kan deze

niet verdrijven (BZZTA 15,-) vertelt hij over de strijd van een handjevol dapperen die, ondanks natuurgeweld, weigerden te verhuizen.

Wat wordt er getoond bij 'toneel'? Is 'hanteren' afgeleid van 'hand'? Waar komt het woord 'vent' vandaan? In Hondsdraf Waar komen onze woorden vandaan? (Sdu; A 11,79) gaat etymoloog en lexicograaf Nicoline van der Sijs op zoek naar de herkomt en de geschiedenis van woorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden