ISBN

Fictie..

Meneer Blanco is een oude man die op zekere ochtend gedesoriënteerd wakker wordt in Op reis door het scryptorium (De Arbeiderspers; euro 17,95), de nieuwe roman van Paul Auster, die werd vertaald door Ton Heuvelmans.

Van de Hongaarse Magda Szabó werd haar ‘klassieke sprookjesroman’ uit 1965 door Györgyi Dandoy vertaald onder de titel De elfenprins (Van Gennep; euro 17,90)

Vier vertaalsters kwamen eraan te pas om de roman Sacred Games van Vikram Chandra, over een politieman in corrupt Mumbai (Bombay), om te zetten in Godenspelen (Mouria; euro 24,90).

In Baarle-aan-de-Leie schreef Jef Geeraerts dit jaar een thriller waarin hij het oude speurdersduo Vincke en Verstuyft naar de Provence stuurt, waar het ook al niet pluis is: Cro-Magnon (Prometheus; euro 18,95).

Twee nieuwe delen in de serie ‘Mythen’: Leeuwenhoning van David Grossman over Simson, voorloper van zelfmoordterroristen, en De helm der verschrikking van Viktor Pelevin, een geestig bedoelde hervertelling van de mythe van Theseus en de Minotaurus (De Bezige Bij; euro 16,50).

‘Een rijk boek’, schreef Kristien Hemmerechts in Cicero over Moonshadow van Aminatta Forna, nu uitgebracht als Maanschaduw in de vertaling van Anneke Blok (Meulenhoff; euro 19,95).

Ziek, boos en onaantrekkelijk: zo stelt de ex-ambtenaar zich voor die in Aantekeningen uit het ondergrondse (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,95) van Fjodor Dostojevski het rationalisme aanvalt. De roman werd vertaald door Monse Weijers.

P.C. Hooftprijswinnaar H.C. ten Berge mengde herinneringen met fictie in Ontluisd verleden (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 14,95).

Non-Fictie

H.P. Bremmer was zo gezaghebbend in de vooroorlogse kunstwereld, dat er werd gesproken van ‘smaakdictator’. Zijn biografie De kunstpaus – H.P. Bremmer 1871 – 1956, geschreven door Hildelies Balk, gaat samen met een tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum (Thoth; euro 39,90).

Dit keer geen boek over eten en drinken in Rome of een huis in Toscane. Luc Devoldere schreef met Mijn Italië zijn eigen ‘mentale kaart’ van het schiereiland. Hélène Grimaud trok door Italië om twijfels te overwinnen en haar ziel te verheffen. De neerslag daarvan in Ongewone lessen – een spirituele reis door Italië (De Boekerij; euro 15,95).

Word je van geloven in God een beter mens? Filosoof Daniel Dennett is sceptisch maar niet antireligieus, en schreef De betovering van het geloof – Religie als natuurlijk fenomeen (Contact; euro 29,90). Rudi Franckx is journalist voor het Vlaamse tv-journaal. Hij volgde het spoor van moslimterroristen van Brussel tot Bagdad in Geesten van het avondland (Meulenhoff/Manteau; euro 19,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden