ISBN

Fictie..

Non-fictie

Russische literatuur (Meulenhoff; ¬ 29,90) van hoogleraar Slavische Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Willem G. Weststeijn, is het eerste deel van de nieuwe reeks 'Meulenhoff Companion'. In dit overzicht geeft Weststeijn een fascinerend beeld van de Russische letteren van de 19de eeuw tot heden, van Poesjkin tot Brodsky.

Missie Irak - Achter de schermen van de wapeninspecties (Balans; ¬ 17,50) is het openhartige relaas van het voormalig hoofd van de VN Wapeninspecties Hans Blix over zijn ervaringen bij de zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak. Intussen weten we dat Irak onder Saddam vrijwel zeker geen zulke wapens had.

Sinds 1995 vergezelt de Duitse journalist Andreas Englisch paus Johannes Paulus II op zijn apostolische reizen rond de wereld. Hij werd in dat jaar opgenomen in de pool van zes Vaticaan-journalisten die met de kerkleider meereizen in het vliegtuig. In Johannes Paulus II - Het geheim van Karol Wojtyla (Fontaine Uitgevers; ¬ 24,50) vertelt Englisch over het contact van de paus met het heilige, het onverklaarbare en het bovennatuurlijke. 'Het geheim van deze paus is het geheim zelf.'

Napoleon speelde zijn leven lang met de idee een definitief traktaat te schrijven over de kunst van het oorlog voeren. Uit verschillende bronnen werden zijn maximes napoliennes over militaire tactieken verzameld, nu bijeengebracht in een kleine bloemlezing Over oorlog kun je van mening verschillen (Voltaire; ¬ 9,50). 'Het eerste haatgevoel van een natie is de vijand te zijn van een andere natie.'

Bram Vermeulen (1946) raakte jaren geleden in de ban van de Eerste Wereldoorlog. In 1999 maakte hij op uitnodiging van het Ieperse Flanders Fields Museum het programma Oorlog aan den Oorlog. In Mannen maken oorlog (Davidsfonds; ¬ 9,95) ontmaskert Vermeulen in liedjesteksten de leugen tot op het bot. 'De soldaat zit in de man.' En de dagboeknotities die Vermeulen maakte gedurende een vakantie van drie weken met zijn vrouw Shireen Strooker in de Peloponnesos, zette hij in de hij-vorm ('Zij: ''God, was is ie sterk, die wijn.'' Jij bent gewoon slap, denkt hij.'), en toen was er nog een boek: Waarom ik bij haar blijf (Houtekiet; ¬ 12,50).

In Park Welgelegen - Notities over morele verwarring (Querido; ¬ 21,95) heeft Marjolijn Februari haar columns verzameld die eerder in de Volkskrant verschenen. Februari houdt meer van morele verwarring dan van het rituele fatsoen. Deugd, verplichting, rechtvaardigheid, kwaad, zijn niet aan een universele standaard af te meten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden