ISBN

Fictie..

Nog meer gedichten vinden we in het poëziedebuut Postfris vanKees van Domselaar (De Arbeiderspers; 15,95)

Een dichter van een heel andere statuur is Fjodor Tjoettsjev(1803-1873). Het oeuvre van deze Russische diplomaat-poëet isklein maar krachtig. Frans-Joseph van Agt en deGeorgisch-Russische Nina Targan Mouravi vullen hun Toettsjev-vertalingen aan met brieffragmenten enachtergrondinformatie in een bescheiden Toettsjev-biografie:laatste liefde (Azazello; 33,50).

Drs. P schreef in 1984-'85 voor het radioprogramma Babelliedjes met een versvorm die hij naar het aantal regels elftalnoemde, en later onzijn. In de bundel Drs. P révisé (Liverse; 20,50) is een groot aantal van deze verzen opgenomen, met opelke onzijn een bout-rimé (contragedicht op de gebruikterijmwoorden) van de poëet Jaap van den Born.

Non-fictie

Van Sándor Márai tot Magda Szabo (Van Gennep; 16,-) heethet boek dat Jolanta Jastrzebska schreef over klassieke Hongaarseromans uit de 20ste eeuw. De Groningse hoofddocent FinoegrischeTalen en Culturen analyseert werk van onder anderen DezsóKosztolányi, Antal Szerb, Sándor Márai, Imre Kertész, MagdaSzabo en Péter Nádas.

Onaangepast gedrag - denk aan zwervers, junks, de overspannenbuurman - komt meestal door een verandering in de hersenen enniet louter door sociale omstandigheden, schrijft René Kahn,hoogleraar psychiatrie, in Onze hersenen (Balans; 18,50).

In De luxe van tijd (The House of Books; 17,90)vertellen Jane & Mike Tomlinson het verhaal van deborstkanker waardoor de eerste op haar 26ste werd getroffen enhoe ze daarna met uitzaaiingen in longen en botten bleefdoorvechten om te overleven, en zelfs drie marathons en eenvierduizend kilometer lange fietstocht naar Rome volbracht.

Moeten patiënten in de gezondheidszorg meer mogelijkhedenkrijgen om te kiezen? Annemarie Mol, Socrates-hoogleraarpolitieke filosofie aan de Universiteit van Twente, geeftvoorrang aan de zorg zelf, die aan betekenis heeft ingeboet. Wathoudt goed zorgen eigenlijk in?, is de vraag die zij stelt in Delogica van het zorgen (Van Gennep; 16,-).

De Amerikaanse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley(1860-1958) reisde vanaf 1892 geregeld vanuit Parijs naar hetZuid-Hollandse schildersdorp Rijsoord, waar in die tijd vooral postimpressionisten de zomermaanden doorbrachten. Haarachterkleindochter Alexandra Gaba-Van Dongen belicht deartistieke carrière van haar overgrootmoeder in Dromen vanRijsoord (Thoth; 17,50), een tweetalig boekje metafbeeldingen van haar kunst.

In Taal van het jaar vijf (Van Dale Lexicografie) beschrijftTon den Boon, hoofdredacteur van de Grote Van Dale, nieuwewoorden en uitdrukkingen uit 2005, zoals daar zijn: deratzingerworst, het peutermobieltje, de tsunamiwaarschuwing, deviaductgooier, bommenislamiet, Talpa-terreur, sudokuen enreggaeton. Op nummer 1 van de toptien staat een Vlaams woord:generatiepact. Het boekje is te downloaden van het Van DaleTaalweb: www.vandale.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden