ISBN

Fictie..

Vijf jaar na haar laatste bundel is er Alles is nieuw van Esther Jansma (Arbeiderspers; euro 14,95). Bij dezelfde uitgever verscheen De buigzaamheid van steen van Hester Knibbe (euro 15,95).

Na zijn reisverslag Stinknegers komt de letterenstudent Raoul de Jong (1984) met een ironische roman over een leeftijdgenoot: Het leven is verschrikkulluk (Augustus; euro 12,50).

Oorlogsfotografe legt moord vast, en die plaat wordt door World Press Photo verkozen. Dit en andere dilemma's in In tegenlicht, de tweede roman van Job Creyghton (Querido; euro 17,95). En Ashe Stil vervolgt zijn vertellingen over waterschout Willem Lootsman in de Amsterdamse haven van de Gouden Eeuw: Het zilveren pistool (Conserve; euro 17,-).

'Ontzagwekkend meesterschap', schreef Cicero bij het verschijnen van de contemporaine roman S aturday van Ian Mc-Ewan. Nu vertaald door Rien Verhoef: Zaterdag (De Harmonie;

euro 17,90).

Ter gelegenheid van zijn eerste sterfdag een bundeling van de laatste drie toneelstukken van Lodewijk de Boer, ingeleid door Kester Freriks: De herinnering (De Bezige Bij; euro 17,90).

Tot de laatste zin houdt Paolo Maurensig de spanning vast, in zijn bizarre verhaal over een journalist die aan geheugenverlies lijdt: De scharlaken man, in het Italiaans in 2001 verschenen, nu vertaald door Els van der Pluijm (De Arbeiderspers; euro 15,95).

Antonia Arslan bewoont in Padua een appartementencomplex dat ooit haar Armeense grootvader Yerwant toebehoorde. Diens verhaal beschrijft ze in de vorm van een roman, vertaald door Manon Smits: Het huis met de leeuweriken (Mouria; euro 17,50)

Non-fictie

In een periode van drieëntwintig jaar werd de koran aan Mohammed geopenbaard, waarvan dertien jaar in Mekka en tien jaar in Medina. Abdelilah Ljamai, zelf moslim, schreef een inleiding die dienstig moet zijn voor de binnenkort te openen islamopleidingen: Inleiding tot de studie van de koran (Meinema; euro 15,95).

Zijn wij verantwoordelijk voor alle ellende in de wereld of ligt de fout bij het beleid en/of de cultuur van de ontwikkelingslanden? Diepgaande vragen in de bundel Internationale rechtvaardigheid. Over politiek en ethiek in een mondiaal tijdperk (Pelckmans/Klement; euro 22,95).

Drie jaar reisde Stine Jensen heen en weer tussen Amsterdam en Istanbul. Ze sprak met uitburgerende Turkse Europeanen, met vrouwen die een Europeaan willen, en onderzocht soaps, popmuziek, films -en haar vriend, een inheemse kapper. Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen (Prometheus; euro 16,95).

De foto van het joodse jongetje uit het getto van Warschau dat zijn handen omhoog houdt, kennen we allemaal. De SS'er. Josef Blösche. Biografie van een moordenaar, werd geschreven door de Dutise historicus Heribert Schwan en psychologe Helgard Heindrichs, en behandelt de militair op de achtergrond (Ten Have; euro 29,90).

Karel Tomeïs fotoboek Over Holland weegt 2,2 kilo en naast de 420 luchtfoto's zijn gedichten afgedrukt. Bijvoorbeeld 'To the bulb fields, to the beautiful bulbfields.' (Scriptum; euro 27,50).

Iwan Tol maakte tientallen interviews voor zijn boek over het kleurrijk elftal dat in 1989 neerstortte, op twee kilometer van het Surinaamse vliegveld Zanderij. Eindbestemming Zanderij. Het vergeten verhaal van het kleurrijk elftal (L. J. Veen; euro 14,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden