ISBN

De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog schrijft vitale, harde poëzie, proza en toneel, en ze vertaalt gedichten van 'bushmen'. Haar roman over de Waarheidscommissie, Country of my Skull, wordt momenteel verfilmd, met Juliette Binoche in de rol van de schrijfster....

Er zijn te veel Japanners in Japan - mooie titel. Cri Stellweg (1922), als Saartje Burgerhart jarenlang columniste bij de Volkskrant, kon het met eigen ogen vaststellen. Op uitnodiging van Avenue maakte ze lange reizen. Overal komt ze het oude Europa tegen. Maar niet in Japan (Cossee; euro 14,90).

Evelien van Brakem is nog altijd gelukkig in Amsterdam-Zuid. Toch valt er van alles te tobben voor de jonge moeder; geluk kan zomaar overgaan. Martin Bril bundelde weer een stapel Vrij Nederland-stukken over Evelien in Gelukkig niet (Prometheus; euro 15,95).

De titel Dromen en daden, een bundel met essays en reportages van Hanif Kureishi, is een wat slappe vertaling van Dreaming and Scheming, de oorspronkelijke titel waarin de strijd tussen kunstenaar en ondernemer doorklonk. 'Zoals veel artiesten die zo'n jaar of twintig geleden opkwamen toen kunst en commercie zich innig verstrengelden, worstelt Kureishi met een integriteitsdilemma', schreef Fred de Vries in Cicero (24-5-2002) over deze interessante reflecties van een Engelsman die altijd een 'Paki' bleef.

Afgelopen dinsdag, 27 mei 2003, was het honderd jaar geleden dat het enige echte Amsterdamse palazzo, de Beurs van Berlage, werd geopend. Eind jaren vijftig besloot de Amsterdamse gemeenteraad bijna om dit schitterende gebouw te laten slopen. Het werd, door pressie van boze burgers, op het nippertje verijdeld. Er zou nog veel aan de Beurs verbouwd worden, maar het gebouw aan het Damrak is niet meer weg te denken. Bij Waanders verscheen een mooi geïllustreerd boek over zijn geschiedenis: De Beurs van Berlage - Historie en herstel, door Walter Kramer (euro 29,50).

Wat verbindt Idi Amin, Slobodan Milosevic, Jean-Bédel Bokassa en Wojciech Jaruzelski? Dat zij wrede én ontmaskerde dictators waren, natuurlijk, die macht en rijkdom verloren. Maar ook: dat zij hun families meesleepten in hun val. Riccardo Orizio, buitenlandcorrespondent voor de Italiaanse krant La Repubblica, spoorde de ex-dictators op en voerde gesprekkken met hen of met hun echtgenotes. De vertaling, Als je het over de duivel hebt, verscheen bij Meulenhoff (euro 17,50).

In De overstroming, de nieuwe roman van Mariët Meester, trekt een jonge vrouw zich terug op een terp in de polder. Maar dan is er een overstroming. De terp raakt geïsoleerd en zij blijkt de medemens - lotgenoten - toch nodig te hebben (Meulenhoff; euro 17,50).

In de afgelopen tien jaar werden in Nederland 2549 mensen vermoord. Joes Kloppenburg, Meindert Tjoelker, het meisje van Nulde hebben vele lotgenoten, maar niet voor alle moorden is er veel aandacht in de media. Gerlof Leistra, redacteur van Elsevier, en onderzoeker Paul Nieuwbeerta inventariseerden de gegevens van alle moorden tussen 1992 en 2001 voor het boek Moord en doodslag in Nederland (Prometheus; euro 18,95). Bovendien maakten zij reconstructies van tien spraakmakende zaken, zoals de roofmoord op restaurateur Willem Wijker en de seksmoord op de 16-arige Marianne Vaatstra.

Oók van Gerlof Leistra, maar nu over een ander gevaarlijk onderwerp, is De hoogste berg - Vijftig jaar beklimming van de Mount Everest (Prometheus; euro 15,-). Samen met Hanke Roos maakte Leistra een bloemlezing van 'klimverhalen', over beroemde tochten naar 'het dak van de wereld'. Onder andere klassiekers van Conrad Anker en Jon Krakauer, en verhalen van de Nederlandse klimmers Ronald Naar en Katja Staartjes.

Sommige mensen hebben een streepje voor in de hemel: de Heilige Maagd verscheen maar liefst 56 maal aan Ida Peerdeman, in de Thomaskerk in de Amsterdamse Rijnstraat. Jarenlang werd er getwijfeld aan de sprekende Maria op een schilderij, maar onlangs noemde bisschop Punt van Haarlem de verschijningen 'bovennatuurlijk en authentiek'. Hispanist en vertaler Robert Lemm schreef over deze en andere Maria-verschijningen in De Vrouwe van alle volkeren - Amsterdamse verschijningen van bovennatuurlijke oorsprong (Aspekt; euro 16,98).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden