ISBN

Mijn moeder zong (De Arbeiderspers; ¿ 55,-) heet het boek dat Jan Pieter van der Sterre samenstelde (en vertaalde) uit de dagboeken van Raymond Queneau, een schrijver die in Nederland vooral bekend werd door zijn Exercises de style (Stijloefeningen) en Zazie dans le métro (Zazie in de metro)....

Sylvie Germain (Châteauroux, 1954) doceert filosofie aan de École française in Praag. Zij debuteerde in 1985 met de roman Le Livre des nuits. Ze kreeg de Prix Femina voor de (in het Nederlands vertaalde) roman Dagen van woede. Iets van de weemoedige sfeer van dat boek zal de lezer terugvinden in Tobias (Wereldbibliotheek; ¿ 39,50), waarin Germain teruggrijpt op het apocriefe bijbelboek Tobit.

Yves van Kempen (1944) is literair criticus van De Groene Amsterdammer. In Koningin-moeder (Bert Bakker; ¿ 29,90), een roman-in-verhalen, vertelt hij over een vrouw, een moeder van Belgische komaf, die door haar huwelijk in Nederland belandde, maar vol heimwee bleef verlangen naar het leven in Vlaanderen.

Veel poëzie deze week: Van Jules Deelder is er de bundel Bijbelsch (De Bezige Bij; ¿ 25,-). Van Remco Campert is er een tweetalige keuze (gemaakt door Martin Mooij) uit zijn werk, dat men nu behalve in het Nederlands, in het Indonesisch kan lezen: Ratapan Lamento (De Bezige Bij; ¿ 34,50). Voorbijganger is een nieuwe bundel van Leonard Nolens (Querido; ¿ 32,50). Ellen Warmond (Rotterdam, 1930), wier eerste bundel Proeftuin uit 1953 met de Reina Prinsen Geerligsprijs werd bekroond, publiceerde Kaalslag, haar twintigste boek (Querido; ¿ 32,50). J. Bernlef vertaalde poëzie van de Zweedse dichter Lennart Sjögren: Oog om oog (Querido; ¿ 32,50). Bij Prometheus verscheen de bundel Het zingende doek & De geheime gedichten van Pieter Boskma (¿ 29,90) .

De nieuwe Brakman heet. . . De koning is dood, het vijfenveertigste boek van de oude meester, die ondanks de last zijner jaren (Brakman is van 1922) blijft doorgaan zijn innerlijke wereld te verbeelden. In De koning is dood (Querido; ¿ 39,90) keert de lezer mét de auteur terug naar Den Haag, naar de statige woning van dokter Van Heel, vanwaar de arglistige verteller spiedend 'Haagse toestanden' in ogenschouw neemt, terwijl de koning alsmaar op sterven lijkt te liggen.

Hanneke de Klerck (1964), redactrice van de Volkskrant, debuteert als schrijfster met de novelle Een hemel van blauw fluweel (Bert Bakker; ¿ 24,90). Zij vertelt over Josje, aan wie in het kader van 'de maand van het bed' wordt gevraagd 'een week, een paar weken, liefst een maand' in de etalage van een beddenwinkel te gaan liggen. Ook 's nachts.

Veelzijdigheid en scherpzinnigheid kenmerken het werk van de Amsterdamse socioloog Abram de Swaan (1942). Daarvan getuigt de bundel De draagbare De Swaan (Prometheus Pantheon; ¿ 39,90), waarin Johan Heilbron en Geert de Vries tal van stukken uit zijn vruchtbare intellectuele loopbaan bijeenbrachten. 'Als zijn speelse veelzijdigheid iets heeft verhuld, dan is het wellicht de ernst van zijn oeuvre', schrijven zij in hun inleiding.

Een kwakzalver. Zo bestempelt Han Israëls, docent geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, de grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud. In De Weense kwakzalver - Honderd jaar Freud en de freudianen (Bert Bakker; ¿ 34,90) verzamelde Gerd Brusse een groot aantal artikelen die Israëls sinds 1985 schreef om zijn stelling kracht bij te zetten. Psychoanalytici, schrijft Jaap van Heerden in een Woord vooraf, 'storen zich aan het onbevangen recherchewerk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden