ISBN

Fictie..

Thrillerauteur Esther Verhoef en haar partner heten samen Escober. Onder die naam verschijnt hun eerste proeve als Chaos (Rothschild & Bach; euro 18,95), over een Brits militair die in Mexico tegen de gevaarlijke schoonheid Angela oploopt.

Als er eerst Groot Lijden nodig is om Geniale Kunst te maken, dan zit de jonge tekstschrijver Vincent Spinetti goed, de hoofdpersoon in Het kan altijd erger (euro 19,90) van Joey Goebel (1980), vertaald door Dirk-Jan Arensman. De derde roman van de ‘meedogenloos grappige’ Tristan Egolf (1972-2005), die vorig jaar zelfmoord pleegde, verschijnt in de vertaling van An de Greef als Kornwolf (Rothschild & Bach; euro 19,95).

Dit jaar verscheen de nieuwe roman van Jens Christian Grøndahl, die reeds nu uitkomt in een vertaling van Annelies van Hees: Rode handen (Meulenhoff; euro 15,-).

‘A thing of writing is a joyce for never’, dicht Rien Vroegindeweij in Gemengde berichten (Nieuw Amsterdam; euro 14,90), ‘grapje (moet kunnen mits niet te vaan)’.

Latinist Vincent Hunink vertaalde Satyrica (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 17,95) van Petronius, de enige antieke roman waarin geen figuur uit de hoogste klassen voorkomt, maar wel hoeren, patsers en slaven.

De Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië, ging dit jaar naar Sandro Veronesi voor Kalme chaos (Prometheus; euro 24,95), dat nu is vertaald door Rob Gerritsen.

Al dertig jaar is vertaler Hans van Pinxteren in de weer met Rimbaud. Zijn vorige vertalingen van de prozagedichten van het Franse wonderkind herzag hij geheel voor de nieuwe editie: Ik is een ander (Veen; euro 24,90).

Non-Fictie

Drie interviewers, twee redactioneel adviseurs en één auteur kwamen eraan te pas om Mandela – het geautoriseerde portret tot stand te brengen. Met woord vooraf van Kofi Annan en inleiding van aartsbisschop Desmond Tutu (Terra; euro 39,95). Amerika-kenner Frans Verhagen stelt multicultureel Amerika aan ons ten voorbeeld in The American Way (Nieuw Amsterdam; euro 18,50).

De Amerikaanse historicus Stephen E. Ambrose (overleden in 2002) schreef een rij boeken over de Tweede Wereldoorlog. De overwinnaars – Eisenhower en zijn jongens verscheen oorspronkelijk in 1998 (Mouria; euro 19,95). In dezelfde reeks Voorbij de band of brothers, de memoires van Dick Winters, bevelhebber van het 506de parachute-infanterie-regiment (Mouria; euro 17,95).

De schrijver-essayist Jacques Kruithof schreef het pamflet Je moet niet doen of alles hetzelfde is, waarin hij kiest voor kunst en kwaliteit en tegen het populisme (Atlas; euro 12,50). Filosoof Hans Driessen stelde het Klein cultureel woordenboek van de filosifie samen, een mini-encylopedie van belangrijke begrippen, stromingen en personen (Anthos; euro 12,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden