ISBN

Fictie..

In de nieuwe bundel van dichter Hans Tentije, Uit zoveel duisternis, passeren Praag, Rome en Wijk aan Zee de revue (De Harmonie; 14,75). Poëzie uit Vlaanderen van Bob de Nijs onder de titel Doorvaart (PoëzieCentrum Gent; 17,50), en van Herlinda Vekemans is Buiging (PoëzieCentrum Gent; 17,50). Vertaalde poëzie van vijf Russische dichters (Dmitri Prigov, Olga Sedakova, Jevgeni Boenimovitsj, Jelena Fanajlova en Vera Pavlova) in De taal vervoert de dichter heel ver weg (PoëzieCentrum Gent; 17,50).

Marian Donner, 'actief in de politiek, het ontwikkelingswerk en het nachtleven', schreef de roman 08.30: opstand (Prometheus; 16,95). Het derde boek van romancier annex Zwols stadsdichter Paul Gellings heet De vulkaan en het meisje (De Geus; 19,90). 'Knap geschreven', oordeelde deze krant over zijn eersteling Witte paarden. Elif Shafak studeerde vrouwenstudies en politicologie en schreef Het luizenpaleis, en werd door Orhan Pamuk de lucht in gestoken als 'de beste Turkse schrijver van dit decennium' (De Geus; 22,50).

Non-Fictie

Filosoof Jos de Mul schreef De domesticatie van het noodlot over de 'afschaffing' van het onafwendbare in de moderne samenleving (Klement/Pelckmans; 23,50). Zelfstandig gevestigd filosoof Jan Key deed, aldus de flaptekst van De filosofie van Emmanuel Levinas , 'een ultieme poging' om diens werk in één monografie te vangen (Klement/Pelckmans; 39,95).

Ate van Delden is de voorzitter van de Doctor Jazz Foundation en al decennia geïnteresseerd in de tekeningen van Barend 'Boy' ten Hove. Diens muzikantenportretten uit de vooroorlogse periode heeft Van Delden nu verzameld in Boy ten Hove's Caricatures - Drawings of Jazz Musicians 1935-1940 (Aprilis; 24,50)

Voormalig leraar klassieke talen Henk van Gessel verdiepte zich voor Pasquino - Spot en satire in Rome in een humoristische traditie die tot vandaag de paus op de korrel neemt (Bas Lubberhuizen; 14,90).

Het WK voetbal begint zich aan te kondigen. Onder de eerste loten: De kunst van het scoren - De verborgen regels van het voetbal van fysicus alsmede sportonderzoeker Ken Bray (Thomas Rap; 18,90).

Sandra Kalniete, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Letland, schreef haar familiegeschiedenis. Op dansschoenen in de Siberische sneeuw (Van Gennep; 19,90). De herontdekking van literaire klassiekers als Karel ende Elegast en Reinaert de Vos speelden een belangrijke rol bij de 19de-eeuwse vorming van de Nederlandse identiteit. Hoogleraar Joep Leerssen schrijft erover in De bronnen van het vaderland - Taal, literatuur en de afbakening van Nederland 1806-1890 (Van-tilt; 22,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden