ISBN

Met een voorwoord van Ton Koopman verscheen Een engel uit de hemel, het boek van Rob van der Hilst over 'driehonderd jaar Bach in Nederland'....

Bij Wagner & Van Santen in Sliedrecht verschenen twee mooi vormgegeven poëziebundels. De eerste is een keuze uit de poëzie van de Braziliaanse dichter Lêdo Ivo, vertaald door August Willemsen (Vleermuizen en blauwe krabben; fl 49,50), de andere heet Een klein museum van de twintigste-eeuwse poëzie en bevat een door Tatjana Daan, directeur van Poetry International, gemaakte keuze van zowel Nederlandse (Willem van Toorn, Eva Gerlach) als buitenlandse dichters (Wen I-To, Osip Mandelstam, Bertolt Brecht, Halldór Kiljan Laxness). Het laatste bundeltje kost fl 32,50.

In Zielespijs - en wat verder ter tafel komt (Meulenhoff; fl 26,50) schrijft Ethel Portnoy over voedsel, eten en eetgewoonten, met vragen als: prikkelt chocola de minnaar, welke maaltijd inspireerde Karl Marx bij het schrijven van Het kapitaal en wat is er zo leuk aan de grappen van Pudding en Gisteren? De antwoorden zeggen veel over een cultuur.

Zeventig jaar geleden, op 20 april 1930, ging in het Carthay Circle Theatre in Los Angeles de film All Quiet on the Western Front in première. Het was het begin van een triomftocht over de wereld. Niet minder succesvol verliep de ontvangst van het boek dat de 35-jarige Lewis Milestone tot zijn film had geïnspireerd: de roman Im Westen nichts Neues van de Duitse schrijver Erich Maria Remarque, die van zijn verhaal over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog een felle aanklacht maakte. Im Westen werd onmiddellijk, door Annie Salomons, in het Nederlands vertaald: Van het westelijk front geen nieuws. Daarvan is nu de 26ste druk uitgekomen, tegelijk met een herdruk van het Film Album (met foto's uit de film), dat Bijleveld in 1930 samen met Universal Pictures op de markt bracht (boek en album nu samen fl 39,90).

De Olympische Spelen inspireren uitgevers. Talloze boeken verschijnen er, die met een dun draadje aan het verre continent verbonden zijn. Bij Atlas valt de roman Voss van Patrick White buiten dit kader. Daar loopt al langer een reeks van de belangrijkste romans van de twintigste eeuw. Daarvoor is Voss een goede keus. In dit boek vertelt White, die in 1973 de Nobelprijs voor literatuur kreeg, over een tragisch eindigende expeditie door Australië, een verhaal dat hij baseerde op ware gebeurtenissen rond Ludwig Leichhardt, die in 1848 in de Australische om het leven kwam (fl 49,90).

De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog (1952) was hoofd van de ploeg verslaggevers die berichtte over de hoorzittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie onder voorzitterschap van Desmond Tutu. In De kleur van je hart doet zij zelf verslag van de gebeurtenissen, aan de hand van de officiële getuigenverklaringen. Het boek verscheen, met een voorwoord van Adriaan van Dis, bij Mets en Schilt in samenwerking met Novib (fl 44,90).

Germano Almeida is afkomstig van Kaapverdië, de eilandengroep die van 1462 tot 1975 bij Portugal behoorde. In 1975 werd het land zelfstandig. In Het testament van senhor Araújo vertelt hij over verwikkelingen rond een erfenis tegen de achtergrond van een veranderend Kaapverdië. Het boek verscheen, vertaald uit het Portugees door Kitty Pouwels, bij De Geus in samenwerking met Novib (fl 34,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden