ISBN

Er is een rechtstreekse lijn tussen de actualiteit van en nu en De oude geschiedenis van de joden. Dit omvangrijke verhaal van de Romeinse historicus Flavius Josephus gaat over de tijd rond Christus' geboorte....

'Het huis van Julia' was in de jaren zestig een plaats waar jongeren van allerlei slag een thuis vinden. Doris Lessing (1919) vertelt erover in het gelijknamige boek (Bert Bakker; euro 25.-). Vervolgens gaat ze een stap verder en laat zien wat er dertig jaar later van deze jonge mensen is terechtgekomen.

In 1997 verscheen onder de titel Wie God verlaat heeft niets te vrezen een bundeling van Maarten 't Harts stukjes over de Bijbel. In De bril van God - De schrift betwist II (De Arbeiderspers; euro 12,-) gaat hij ermee door. De stukjes stonden eerder in NRC Handelsblad.

Fouad Laroui, 'Amsterdamse schrijver van Marokkaanse afkomst', oogstte lof voor zijn (in het Frans geschreven) boeken Kijk uit voor parachutisten en Judith en Jamal. De tanden van de topograaf is een nieuwe roman van hem, die in het Nederlands werd vertaald (in Frankrijk kreeg het boek al de Prix Albert Camus). Het verscheen bij Van Oorschot (euro 16,-).

Met De samenzwering van Dominique Baudis, oud-burgemeester van Toulouse, gaat de lezer terug naar de tijd, waarin Franse kruisvaarders het koninkrijk Jeruzalem stichtten. Saladin verzamelt de moslim-strijdkrachten voor een heilige oorlog. Het is na Raymond d'Orient en Raymond le Cathare de derde historische roman van Baudis (Voltaire; euro 22,-).

De Hagenaar Alex Verburg (1953) was journalist. Hij schreef de biografie Het voorlopige leven van Liesbeth List. Het huis van mijn vader is zijn romandebuut. In dit boek vertelt hij over Floris van Zevenhoven die in de jaren zestig en zeventig opgroeit in een groot gezin (De Arbeiderspers; euro 13,95).

De stem van Tamar is een nieuwe roman van de Israëlische meesterverteller David Grossman. Samen met de hoofdpersoon wordt de lezer door een hond meegesleept in duistere avonturen in het eigentijdse Jeruzalem (kennelijk een wereldstad als alle andere, met zijn jeugdproblematiek, drugsgebruik en onderwereld). De Duitse editie van Grossmans Hebreeuwse tekst (Mischehu laruz ito) werd op 2-3-2001 lovend in Cicero besproken (Cossee; euro 22,90).

Op 13 juni wordt Willem Brakman 80 jaar. Hij heeft dan 48 boeken op zijn naam staan. Het laatste verscheen zojuist. Het heet Gesprekken in huizen aan zee (Querido; euro 18,95). Zijn 49ste boek, de roman De gifmenger, wordt in september verwacht.

Krap een maand voor de verkiezingen verschijnen er enkele boekjes over 'paars'. De onttovering van Paars - Een geschiedenis van de kabinetten-Kok (Van Gennep; euro 11,50) werd geschreven door Max van Weezel en Michiel Zonneveld, beiden werkzaam bij Vrij Nederland. Zonneveld is ook de auteur van Kermis in de politiek - Waarom de Nederlandse kiezer op drift raakte (Van Gennep; euro 12,50). SP-leider Jan Marijnissen heeft opnieuw naar de pen gegrepen: Schrale Rijkdom - De erfenis van acht jaar paars verschijnt bij de Ketch-up Press (euro 9,90).

April is niet alleen de 'wreedste maand' volgens de Amerikaanse dichter T.S. Eliot, maar ook 'de maand van de filosofie'. Je ziet mensen om je heen ineens meer denken. Voor uitgevers is dat reden allerlei al dan niet overbodige boeken in het licht te geven. Lemniscaat komt voor de draad met een serie van monografieën over grote geesten als Adorno, Gadamer, Arendt en Taylor. Ze kosten euro 11,95 per deel (als stel: euro 47,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden