ISBN

Fictie..

Psyche is een historische roman van Paul Claes, die speelt in de nadagen van Rome onder keizer Hadrianus (De Bezige Bij; euro 21,50).

De actualiteit wordt niet geschuwd in 25 onder de 35, verhalen van jonge schrijvers, onder wie Esther Gerritsen, Maria Barnas en Vincent Overeem (Prometheus; euro 17,95).

Schrijver-regisseur Threes Anna beschrijft in De stille stad hoe het er aan toe gaat in de keuken van een visrestaurant te Tokio (Querido; euro 17,95).

Tussen 2000 en 2005 schreef Barber van de Pol een tweewekijkse column in Cicero. Bij bundeling bleken ze een Zelfportret te vormen (Prometheus; euro 18,95).

Achter de schrijversnaam Liza van Sambeek gaan twee vrouwen schuil, van wie de ene, Ciel van Sambeek nu zelfstandig naar buiten treedt met de roman Stormvleugels: weduwe gaat weer bij ex-man wonen, die inmiddels homo is (Prometheus; euro 18,95).

De jonge vrouw Max wordt actrice in een soap, maar daarmee is haar geluk niet volmaakt, in de debuutroman De tragische geschiedenis van mijn succes van voormalig soap-actrice Elle van Rijn (Contact; euro 17,90).

Marita de Sterck doceert literatuur en antropologie, en schrijft jeugdromans. In Kwaad bloed schetst ze het leven in een kostschool, waar de jeugdige Emma meer vieze verhalen kan opdoen dan elders (Querido; euro 13,95).

Er staat niet veel op het omslag van het proefschrift van oud-Volkskrant-recensent Yra van Dijk, maar het onderwerp is dan ook ‘het typografisch wit in de moderne poëzie’: Leegte, leegte die ademt heet haar studie (Vantilt; euro 29,90).

Non-Fictie

De historicus H.L. Wesseling schreef een handvol boeken over Frankrijk. Na Europa's koloniale eeuw en Verdeel en heers is hij weer terug bij zijn oude liefde. Frankrijk in oorlog, 1870-1962 beschrijft ‘de meest dramatische eeuw uit de Franse geschiedenis’ (Bert Bakker; euro 29,95). Meer oorlog in Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog van Willem Melching en Marcel Stuivinga, waarin een groot aantal brieffragmenten van het front, van zee of vanuit de huiskamer (Prometheus; euro 17,95)

Joost Zwagerman bundelde essays over onder meer Amerikaanse kunstenaars, het godsbeeld bij Gerard Reve en de speelfilms van Theo van Gogh: Transito (Arbeiderspers; euro 24,95). Margot Dijkgraaf bundelde interviews met onder meer Désanne van Brederode, Ismail Kadare, Amin Maalouf en Philippe Sollers. De pen van Europa (Prometheus; euro 17,95).

Aart Staartjes haalt in Aart Staartjes – Had ik maar een vak geleerd herinneringen op aan de jaren zestig (Thomas Rap;euro 17,50). Abdelkader Benali vertrok in de zomer van 2006 naar Beiroet om aan een boek te werken. In Berichten uit een belegerde stad doet hij verslag van een oorlog (Arbeiderspers; euro 7,50).

Taalkundige, socioloog en politicoloog Malise Ruthven stoorde zich aan het lichtzinnige gebruik van het woord ‘fundamentalisme’. Zijn bevindingen: Fundamentalisme – zoektocht naar de betekenis van een woord (Ambo; euro 17,95).

Aan de hand van schilderijen, autobiografieën en adviesliteratuur schreef hoogleraar Jeroen J.H. Dekker Het verlangen naar opvoeden – Over de groei van de pedagogische ruimte in Nederland sinds de Gouden Eeuw tot omstreeks 1900 (Prometheus; euro 49,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden