ISBN Fictie

'Ter gelegenheid van zijn overlijden', aldus Rob Schouten in Apenlier (De Arbeiderspers; ¬ 14,95), 'liet mijn vader me psalm 121 lezen,/ uitgang en ingang tot in eeuwigheid,/ en hij gerustgesteld maar sterven.' Bij Veen kwam de zevende bundel van Gerry van der Linden uit: Goed volk (¬ 15,95)....

Vier jaar voordat hij door de Tsjechische autoriteiten werd gedwongen te emigreren, publiceerde de in Toronto wonende schrijver en Nobelprijskandidaat Josef Skvorecky (1924) de roman De zevenarmige kandelaar (Ambo; ¬ 17,95), over de joodse bewoners van het stadje 'K'.

Feest in het stadje Three Chimneys als het echtpaar Frank na een vruchtbaarheidsbehandeling maar liefst elf baby's op de wereld zet. De presidentskandidaat Adams Brooke komt de zuigelingen bekijken. Maar in de loop van het jaar sterven er zoveel, dat de gemeenschap besluit de nieuwe president Brooke een reuzenkaas te schenken - in de hoop op verbroedering en verlossing. Dat is het gegeven van De mammoetkaas van Sheri Holman (Anthos; ¬ 24,95), eerder geprezen om haar rijke verbeelding.

'Vandaag ben ik gestorven', is de beginzin van de roman Drang van Jef Rademakers (Houtekiet; ¬ 18,50): een thriller, klucht en tragi-komedie.

Hoog tijd voor een nieuwe Nederlandse vertaling, stelde het tijdschrift Raster in de speciale Gulliver-aflevering uit 2002. Toen bleek Paul Syrier daar al mee bezig. Bij Athenaeum-Polak & Van Gennep is nu dan De reizen van Gulliver (¬ 22,50) verschenen, het meesterwerk van de schrijvende Ierse deken Jonathan Swift uit 1726. Pamflet, sprookje, satire, sublimatie van Swifts angst voor vrouwen - alles zit erin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden