'ISAF draagt in zomer gezag drie provincies over aan Afghanen'

KABUL - Het Afghaanse veiligheidsapparaat krijgt vanaf juli het gezag over zeker drie en mogelijk vier provincies in het Centraal-Aziatische land. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Afghanistan donderdag gezegd.

Een Britse militair met haar hond.Beeld ap

De niet nader genoemde bron uit de directe omgeving van president Hamid Karzai zei verder dat het Afghaanse leger en de politie deze zomer volledig verantwoordelijk worden voor de veiligheid in twee of drie belangrijke steden. De internationale troepenmacht ISAF heeft nu nog de hoofdverantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan.

Eind 2014
Het is de bedoeling dat de Afghaanse veiligheidsdiensten uiterlijk eind 2014 het hele land onder hun gezag hebben, zonder steun van buitenlandse militairen. De ministers van Defensie van lidstaten van de NAVO bespreken de overgangsfase in Afghanistan vrijdag tijdens een vergadering in Brussel. De NAVO, en dan met name de Verenigde Staten, levert de bulk van de manschappen van de internationale troepenmacht. Die is sinds eind 2001 actief in Afghanistan en bestaat op dit moment uit ongeveer 140.000 militairen. De Amerikanen willen deze zomer koste wat kost beginnen met een geleidelijke terugtrekking van troepen, een belofte van president Barack Obama.

Afghanistan beschikt nu over 140.000 militairen en 100.000 agenten. Die aantallen moeten in de komende jaren fors worden uitgebouwd. De NAVO probeert de agenten en militairen zo goed mogelijk op te leiden, een moeizaam karwei in een uiterst onveilig land waar corruptie en armoede heerst en waar veel mensen analfabeet zijn. Nederland levert een bijdrage met een politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz, die in de loop van dit jaar moet beginnen.

Karzai heeft eerder aangekondigd dat hij op 21 maart bekend zal maken waar Afghaanse militairen en agenten het eerst de veiligheidstaken zullen overnemen van ISAF. Dinsdag gaf hij aan dat het gaat om vijf of zes plaatsen, waarbij hij niet duidelijk maakte of het ging om steden, districten of provincies. Het ligt voor de hand dat het in eerste instantie gaat om gebieden in het noordwesten van het land, aangezien het hier relatief rustig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden