Is zitten toch niet dodelijk?

Hoera voor bankhangers! Er is namelijk toch géén bewijs dat je van stilzitten eerder doodgaat. Althans, zo brengt de Britse krant The Daily Mail de resultaten van een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Andere media kondigden het einde van het zit-sta-bureau aan: van die hype zijn we eindelijk af.

Beeld Thinkstock

De opluchting is begrijpelijk, want we horen al jaren van bewegingsevangelisten dat zitten het nieuwe roken zou zijn. Bewijst deze nieuwe studie inderdaad dat het allemaal wel meevalt? We buigen ons over het onderzoek, dat aan de hand de bevindingen van sportwetenschapper Richard Pulsford in de International Journal of Epidemiology verscheen.

Pulsford volgde ruim vijfduizend mensen van gemiddeld 46 jaar oud en vroeg ze in te schatten hoeveel per week ze zaten, op hun werk en thuis. Zestien jaar later turfde hij of er onder de veelzitters meer sterfgevallen te betreuren waren. Dat bleek - tot ieders grote verrassing - niet zo te zijn.

Het nieuwe roken

Zie je: geen paniek, rustig blijven zitten dus. Maar dat is te kort door de bocht, vinden nota bene Pulsford en co. zelf. Die vijfduizend mensen die ze volgden, waren namelijk allemaal Londense ambtenaren, sowieso al welvarend en relatief gezond. Die eten beter, sporten vaker en wandelen van het ene metrostation naar de ander; allemaal zaken die de schadelijke effecten van zitten kunnen dempen.

Om de ruis van het welgestelde Londense leven weg te filteren en daadwerkelijk de gevolgen van veelzitterij op te pikken, heb je als onderzoeker meer dan vijfduizend gezonde proefpersonen nodig. Honderdduizenden zelfs. Studies met zulke aantallen bestaan gelukkig al. Afgaande op het grootste zittersonderzoek tot nu toe, dat in 2013 in het blad PLOS ONE verscheen, valt het zitprobleem samen te vatten als volgt: wanneer honderd mensen van middelbare tot hoge leeftijd hun hele leven hebben stilgezeten, bekoopt grofweg één van hen dat na drie jaar met een voortijdige dood.

Dus ja: zitten is wel dodelijk, maar de meeste stervelingen zullen daar weinig van merken. Pulsfords nieuwe studie klopt daarom grotendeels: zitten is inderdaad tóch niet het nieuwe roken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.