IS zet vrouwen in voor 'huiselijker' imago

'Een jongeman tussen de 20 en 35, zonder kinderen, met een laag inkomen, een lage opleiding en vrijwel geen seksleven'. Zo beschreef Arnon Grunberg onlangs de gemiddelde jihadist. Maar de praktijk is vaak anders. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er rond de tweehonderd westerse vrouwen voor Islamitische Staat (IS) actief in Syrië. Zij spelen een belangrijke rol in het propagandaoffensief van de beweging.

Kinderen op een beschadigd balkon in de Syrische stad Raqqa, die momenteel onder controle is van Islamitische Staat (IS) Beeld reuters

'Wat drijft deze vrouwen?', vroegen veel Britten zich vorige week af, nadat de ouders van de twintigjarige Aqsa Mahmood via een videoboodschap hun dochter opriepen naar huis te komen. Volgens haar ouders is Aqsa 'gehersenspoeld', maar dit is een te simpele verklaring voor de aantrekkingskracht die IS op vaak jonge, intelligente vrouwen uitoefent. Dit blijkt uit door the Guardian verkregen informatie van het International Centre for the Study of Radicalisation, dat 21 vrouwen volgde via hun sociale media-accounts.

Een groot deel van de aantrekkingskracht ligt in de belofte een nieuwe maatschappij op te kunnen bouwen, waarin de vrouwen hun leven volgens hun eigen, strenge interpretatie van de islam kunnen vormgeven. Voor een single vrouw is er bovendien de mogelijkheid een heldhaftige vrijheidsstrijder te vinden om mee te trouwen.

Charmeoffensief
IS weet dankbaar gebruik te maken van de nieuwe rekruten, die worden ingezet om via sociale media andere westerlingen aan te trekken. Zij passen goed in de propagandastrategie van de beweging, die niet alleen onthoofdingsfilmpjes verspreidt maar ook meer goedaardige beelden laat zien van IS-strijders die wegen bouwen en scholen repareren.

De posts en tweets van de geëmigreerde vrouwen moeten aansluiten op de 'huiselijke' kant van het IS-imago. Zij voeden de sociale media niet alleen met religieuze citaten en oproepen aan anderen om zich bij de jihad aan te sluiten, maar ook met vrolijke updates over hun leven in het islamitisch kalifaat - en foto's van katten.

Huisvrouwenbestaan
Het avontuurlijke beeld dat vertrekkende vrouwen hebben van het leven in de heilstaat, sluit zelden aan bij de praktijk. Getrouwde vrouwen leven thuis bij hun man, anderen komen in een tehuis met andere vrouwen terecht. In beide gevallen draait hun leven om dezelfde taken als die van een 'gewone' huisvrouw.

Het merendeel van hun tijd brengen zij binnenshuis door, met taken als koken en schoonmaken. Alleen naar buiten gaan is geen optie. Een aantal van hen kiest om pragmatische redenen voor een huwelijk, omdat het leven zonder man heel moeilijk is.

Veel van de jongere vrouwen lopen wel warm voor het idee met de jihadi's te strijden, maar krijgen hiervoor geen toestemming. The Guardian citeert hierover Aqsa Mahmood, die vertelt dat 'in alle eerlijkheid, onze zusters niet meedoen met de gevechten of in vrouwenbataljons. Dit zijn alleen maar geruchten'.

Desalniettemin lijken vrouwen in groepen wel de straat op te mogen, volgens een recente publicatie in de Daily Telegraph. De krant meldt de oprichting van een nieuwe, vrouwelijke politiemacht onder IS, die als taak heeft vrouwen te controleren en te straffen voor 'onislamitisch gedrag'. Mahmood zou een sleutelpersoon zijn in deze vrouwenmilitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden