Column

Is zakenbankier Moeder Theresa?

 

Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street. Beeld Mary Cybulski
Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street.Beeld Mary Cybulski

Begin deze maand vond in New York een reünie plaats van de voormalige zakenbankiers van Drexel Burnham Lambert, die 25 jaar geleden ten onder ging. Er werd ook een stemming gehouden onder de voormalige personeelsleden: wie heeft de meest positieve invloed gehad op de wereld: moeder Theresa of Michael Milken? Michael Milken won na hand opsteken.

Moeder Theresa werkte in de sloppen van Calcutta. Michael Milken was de junkbondkoning van de jaren tachtig. Zelf noemde hij zich toen de Master of the Universe. Hij ontwikkelde 'rommel'-obligaties met hoge rentes, zogenoemde junkbonds, waarmee vijandige overnames konden worden gefinancierd zonder dat eigen geld nodig was. Met dit instrument werd Drexel Burnham Lambert eind jaren tachtig een van de grootste zakenbanken van de VS.

Totdat hij en zijn team hun handen overspeelden, zoals Gordon Gekko in de film Wall Street. In 1989 werd Milken tot 10 jaar veroordeeld wegens 98 gevallen van fraude en handel met voorkennis. Een jaar later ging Drexel failliet. Milken kwam na 22 maanden al vrij, begon opnieuw, werd adviseur van Ted Turner voor de fusie van CNN met Time Warner en is met een door Forbes geschat vermogen van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) weer een van de rijkste Amerikanen.

De inmiddels 68-jarige Milken heeft in Los Angeles twee liefdadigheidsinstellingen. Voor elk heeft hij 500 miljoen dollar beschikbaar gesteld: een op het gebied van onderwijs en de ander op dat van zorg. Hij houdt lezingen waarin hij de jeugd waarschuwt voor de gevaren van hebzucht. En inmiddels is de markt voor junkbonds gegroeid tot een astronomische 1,4 biljoen dollar in 2014.

Op de reünie begin deze maand interviewde persbureau Bloomberg een aantal van Milkens trawanten. Niemand had spijt. Mark Attanasio: 'Ik werkte er 11 jaar. Je begon vijf uur 's morgens. Niet één over vijf. De druk, de werktijden. Ik werd veel te dik. Ik kon alleen maar werken. Maar het was geweldig.' 'Hij sprak in parabels. Zijn woorden klonken mythisch', aldus handelaar Don Engel over Milken. Gary Winnick: 'Mike was op een missie. Ik heb nooit iemand gezien met zoveel overtuigingskracht, zoveel ambitie en met een totale toewijding.' Leon Wagner: 'Toen ik solliciteerde, vroeg hij: 'Wanneer kun je beginnen?' Maar weet wel dat je van een topteam naar een all stars-team gaat.' Marc Faber: 'Niemand werkte voor Drexel vanwege de kameraadschap. Iedereen deed het vanwege het geld.'

Alle aanwezigen op de reünie waren schatrijk geworden. Ze dachten met weemoed aan het eind jaren van de tachtig, toen ze net begonnen. Nu doen ze aan filantropie, net als de bankiers in Hollywoodfilms nadat ze hun celstraf hebben uitgezeten, omdat ze met hun junkbonds zoveel bedrijven om zeep hebben geholpen en zoveel mensen werkloos hebben gemaakt.

Ze zijn nu Moeder Theresa. Alleen rijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden