Is Willem Vermeend nu een vazal van Paradijs?

Willem Vermeend had als politicus iets tegen Griekse deelname aan de eurozone moeten doen in plaats van nu iets te roepen.

PETER DE WAARD

'Als je twee economen om advies vraagt krijg je twee meningen. En als Lord Keynes een van die twee is, heb je er zelfs drie', stelde Winston Churchill.

Over de beste oplossing voor de eurocrisis buitelen niet alleen de politici over elkaar heen, ook de economen. De totaal verschillende standpunten illustreren dat economie geen exacte wetenschap is. Terwijl sommigen pleiten voor pappen en nathouden - dus Brussel moet Griekenland blijven steunen totdat het land zichzelf weer kan bedruipen - roepen anderen om kwijtschelding van de Griekse schulden of zelfs het vertrek van Griekenland uit de eurozone.

De huidige generatie economen wil vooral een media-ster worden. Daardoor gedragen ze zich graag als roeptoeters. Zij geven simpele oplossingen voor complexe problemen. De eurocrisis en de kredietcrisis hebben economen een groot podium gegeven. Maar zowel de kranten als televisietalkshows verlangen in deze tijd liefst korte en provocerende quotes. Economen bedienen al te graag de media op maat - zelfs de gratis kranten voor wie een stuk van 200 woorden al een lang verhaal is - of maken hun smeuïge standpunten kenbaar via blogs en Twitter. Populisten pakken het graag op.

Willem Vermeend had als PvdA-politicus al de reputatie van iemand wiens lenigheid aan opportunisme grenst. Dinsdag stelde hij in De Telegraaf (hij is inmiddels columnist bij die krant en ook commentator bij de zusteromroep Wakker Nederland) dat Griekenland maar moet vertrekken uit de EU. Hij schaarde zich daarmee achter de campagne van de krant tegen de vermeende Griekse profiteurs die goede sier maken met de Europese centen. 'Grieken moeten uit de euro', 'Stuur de fiscus op Grieken af', 'Griekenland onder curatele', 'Hoppa uit de euro', stond de afgelopen weken in chocoladeletters op de voorpagina van de krant. Uiteraard werd door hoofdredacteur Sjuul Paradijs een verslaggever naar Griekenland gestuurd die daar alle vooroordelen over luie en corrupte Grieken bevestigde.

Dat Vermeend zich als vazal van Paradijs ontpopt, is een gotspe. Hij was staatssecretaris van Financiën tussen 1994 en 2000 en minister van Sociale Zaken tussen 2000 en 2002. Het toenmalige kabinet was groot voorstander van Griekse deelname aan de eurozone en zelfs vol lof over het land, hoewel de staatsschuld toen al 103 procent van het bbp bedroeg, terwijl 60 procent was toegestaan. Vermeend kende geen twijfels, terwijl iemand als ex-directeur André Szász van De Nederlandsche Bank waarschuwde dat met het toelaten van Griekenland tot de eurozone een gevaarlijk pad werd bewandeld. Vermeend had toen in actie moeten komen in plaats van nu iets te roepen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden