Is vliegen veilig als je zwanger bent?

Vliegmaatschappijen hanteren uiteenlopende regels voor zwangere vrouwen. Bij KLM en Transavia is een vliegreis vanaf 36 weken zwangerschap niet meer toegestaan. British Airways vereist na de 28ste week een doktersverklaring, Singapore Airlines wil die altijd, Lufthansa na de 36ste week en US Airways voor vrouwen van wie wordt verwacht dat ze binnen zeven dagen bevallen.


Vliegen levert voor zwangere vrouwen altijd risico's op, schrijven Britse artsen in een overzichtsartikel in het British Medical Journal dat afgelopen maand werd gepubliceerd. Zwangere vrouwen krijgen tien keer vaker te maken met trombose (bloedstolsels) dan niet-zwangeren en een vliegreis kan dat risico vergroten: passagiers zitten lang stil en zuurstofdruk en luchtvochtigheid zijn laag.


Onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat niet-zwangeren door vliegreizen al een twee tot vier keer grotere kans hebben op trombose.


Door de lage zuurstofdruk in het vliegtuig kunnen bovendien hartslag en bloeddruk oplopen, en kan de zuurstofverzadiging van het bloed dalen.


Voor de foetus kan dat geen kwaad, schrijven de onderzoekers, maar zwangere vrouwen met hartklachten of ernstige bloedarmoede moeten uitkijken. Verder kan de stralingsbelasting (die intenser is op grote hoogten) te hoog worden maar dat geldt alleen voor zwangeren die regelmatig vliegen.


Een analyse van negen studies wijst uit dat het risico van een miskraam groter is onder zwangere stewardessen dan onder gewone passagiers. Zwangeren die vliegen, hebben meer kans op een te vroege geboorte dan zwangeren die niet vliegen. Maar dat geldt weer niet voor stewardessen. Volgens de onderzoekers zijn de studies methodologisch gezien niet allemaal even sterk.


Het tweede trimester van de zwangerschap blijkt veruit het veiligste om te reizen, omdat complicaties dan minder voorkomen.


Het derde trimester kan vooral gevaarlijk zijn als zich opeens zeldzame maar onvoorspelbare complicaties voordoen, zoals bloedingen of een ernstige zwangerschapsvergiftiging. Die zijn in een vliegtuig meteen levensbedreigend wegens gebrek aan deskundig personeel.


Hoewel de meeste vrouwen met een normale zwangerschap geen problemen van een vliegreis zullen ondervinden, schrijven de onderzoekers, moeten artsen die om advies wordt gevraagd steeds een persoonlijk risicoprofiel maken. Ze kunnen vrouwen met medische problemen of een risicozwangerschap beter afraden om te vliegen.


Ook een vraag over gezondheid of welzijn? Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden