Is Vitesse nog op tijd om Gelredome te kopen?

Vitesse waagt een poging het Gelredome te kopen, tegen de stroom in van clubs die hun stadion niet meer kunnen betalen of het geld nodig hebben om aan een faillissement te ontkomen. Volgens de Arnhemse club kan de koop alleen als de provincie een streep zet door de 'boete' van 11,2 miljoen euro die Vitesse bij de aankoop zou moeten betalen.

Beeld van Vitesse in het Gelredome. Beeld anp

Met dit in 2005 vastgelegde kettingbeding heeft de provincie altijd kunnen afdwingen dat het stadion multifunctioneel blijft, zodat er bijvoorbeeld ook popconcerten in kunnen worden gegeven. Het is bedoeld om voetbalclubs af te schrikken die het onderkomen slechts als eigen thuisbasis willen gebruiken.

De club vindt het kettingbeding achterhaald. Vitesse-directeur Joost de Wit: 'Bijna alle voetbalclubs proberen tegenwoordig hun stadion op meerdere manieren te gebruiken. Kijk naar PSV met zijn Guus Meeuwis-concerten, de Amsterdam Arena of de plannen voor Feyenoord City. Het businessmodel van voetbalclubs lijkt niet meer op dat van twintig jaar geleden.'

Het schrappen van de boete lijkt bespreekbaar voor de provincie Gelderland, zolang Vitesse aan drie voorwaarden voldoet. Het Gelredome moet zijn regionale functie behouden, de naam blijft ongewijzigd en het stadion moet voor meerdere doeleinden ingezet kunnen worden. 'Aan die drie voorwaarden valt niet te tornen', zegt een woordvoerder van de provincie.

Vitesse wil het Gelredome liever vandaag dan morgen kopen, maar de vraag is of de club daarmee niet te laat is. Eigenaar Spes Bona is al in onderhandeling met een vastgoedbeleggingsmaatschappij over de overname van het stadion en bijbehorende kantoorpanden. 'We zijn serieus met elkaar in gesprek', zegt Frans Gielgens van Spes Bona. Uit welk land de belegger komt, wil hij niet zeggen. Vitesse werkt zijn thuiswedstrijden sinds 1998 in het Gelredome af. De club betaalt exploitant Live Nation Mojo jaarlijks 2,1 miljoen euro om erin te kunnen spelen. Het huurcontract loopt in 2023 af.

Aleksandr Tsjigirinski, de Russische eigenaar van Vitesse, staat volgens De Wit garant voor een eventuele aankoop van het Gelredome. 'En anders wil hij het wel voor ons financieren. Dit stadion kan nog zeker twintig jaar mee.' Vitesse is volgens De Wit al een half jaar met de provincie in gesprek over het kettingbeding. Hij noemt het onbegrijpelijk dat een vastgoedbelegger de boete niet hoeft te betalen en de vaste bespeler van het stadion wel.

Spes Bona

Het Gelredome maakt deel uit van de vastgoedportefeuille die Rabobank en dochter FGH Bank overnamen uit de failliete boedel van projectontwikkelaar Eurocommerce van Ger Visser en onderbrachten in de eigen vastgoed-bv Spes Bona (Goede Hoop).

Visser had het stadion in 2007 voor 16,5 miljoen euro gekocht. Hij ging vijf jaar later failliet, waarna zijn vastgoed in handen kwam van de banken die hem honderden miljoenen hadden geleend. Het stadion staat voor 15 miljoen euro op de balans van Spes Bona en maakte in 2015 een winst van 463 duizend euro.

In 2003 moest de gemeente Arnhem de club nog voor de ondergang behoeden. Arnhem kocht toen het stadion en de omliggende grond voor 24 miljoen euro en leende Vitesse nog eens 5 miljoen.

Of het wel verstandig is als het Gelredome weer in handen van Vitesse zou komen? De Wit: 'Die vraag is allang niet meer relevant. We staan stevig op eigen benen. Dit hoeft geen cent gemeenschapsgeld te kosten.'

Het Gelredome bij nacht. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden