IS vijf kilometer verwijderd van Amerikaanse troepen

De VS zijn in grote verlegenheid gebracht door de opmars van Islamitische Staat (IS) in West-Irak. Na de inname vannacht van het stadje Al-Baghdadi, bevinden IS-strijders zich nu op slechts vijf kilometer van Amerikaanse soldaten. Zo'n 320 Amerikaanse mariniers zijn gelegerd op een basis vlakbij het stadje.

Redactie
De enorme luchtmachtbasis Al-Asad in 2011. Beeld ap
De enorme luchtmachtbasis Al-Asad in 2011.Beeld ap

Het is voorzover bekend voor het eerst dat IS-strijders zo'n grote groep Amerikaanse soldaten bedreigen. Volgens sommige berichten hebben de jihadisten de luchtmachtbasis Al-Asad, waar de mariniers Iraakse soldaten trainen, al aangevallen. Het Pentagon ontkent dit. Wel zou er 'indirect vuur' zijn geweest vlakbij de uitgestrekte basis in de provincie Al-Anbar. Al-Asad was tot de terugtrekking uit Irak een van van de grootste militaire steunpunten van de VS.

De opmars van IS in Al-Baghdadi is een tegenvaller voor de regering-Obama. Het stadje, dat al lange tijd werd belegerd, zou nu grotendeels in handen zijn van IS. Als IS-strijders vanuit Al-Baghdadi de Al-Asad-basis gaan aanvallen, dreigen Amerikaanse soldaten in Irak voor het eerst in gevecht te komen met de jihadisten. In Irak bevinden zich nu zo'n 2.000 Amerikaanse militairen, voornamelijk adviseurs. Ze moeten het Iraakse leger trainen voor de gevechten tegen IS.

Leden van een Iraakse commando-eenheid in gevecht met IS-strijders in Ramadi. IS heeft flinke delen van de onrustige soennitische provincie Al-Anbar in handen. Beeld reuters
Leden van een Iraakse commando-eenheid in gevecht met IS-strijders in Ramadi. IS heeft flinke delen van de onrustige soennitische provincie Al-Anbar in handen.Beeld reuters

Ramadi

Het Iraakse leger weigert commentaar op de inname van Al-Baghdadi. Volgens sommige berichten zou er vanochtend nog worden gevochten in delen van het stadje. Grote delen van het omliggende gebied zouden al in handen zijn van IS. Al-Baghdadi bevindt zich op zo'n 80 kilometer van de provincie-hoofdstad Ramadi, dat deels in handen is van IS. Een andere grote stad in de voornamelijk soennitische provincie, Fallujah, is stevig in handen van de jihadisten.

Wat de Amerikaanse mariniers gaan doen als IS de luchtmachtbasis aanvalt, is onduidelijk. President Obama wil niet dat Amerikaanse troepen meevechten met het Iraakse leger. Ze mogen zich echter wel verdedigen. Terugtrekking van de mariniers uit Al-Asad zou door IS worden opgevat als een overwinning op Washington.

De opmars van IS in Al-Anbar komt terwijl de berichten toenemen dat het Iraaks leger in de komende maanden een groot offensief begint tegen IS. In april zou de aanval moeten worden geopend op Mosul, de tweede stad van Irak. De Iraakse ambassadeur in de VS, Lukman Faily, zegt dat dit jaar veel steden op IS zullen worden heroverd. 'We zijn ervan overtuigd dat dit het beslissende jaar wordt', aldus de ambassadeur. 'In zekere zin zijn we al aan het winnen.'

De luchtmachtbasis Al-Asad was vanaf 2003 een van de grootste Amerikaanse bases in Irak. Beeld US Marine Corps
De luchtmachtbasis Al-Asad was vanaf 2003 een van de grootste Amerikaanse bases in Irak.Beeld US Marine Corps

Mossad

IS houdt een 19-jarige jongen uit Israël gegijzeld en beweert dat hij een spion is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De militante groepering publiceerde donderdag een 'interview' met de gijzelaar waarin hij zogenaamd een bekentenis aflegt. Maar de ouders van Muhammad Musallam uit Oost-Jeruzalem ontkennen vandaag dat hij werkt voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

'Hij is geen spion', zegt zijn vader in de Israëlische krant Haaretz. 'Hij heeft geen banden met de Mossad, de veiligheidsdienst Shin Beth of wie dan ook'. Musallam is een Arabische Israëli. Zijn ouders zeggen dat hij op vakantie naar Turkije ging en een tijdje later belde met de mededeling dat hij ontvoerd was naar Syrië. Een bron binnen het Israëlische veiligheidsapparaat zegt dat Mussallam zijn ouders niet de waarheid heeft verteld en zich juist wilde aansluiten bij IS die hem nu heeft gegijzeld. Hij zou eind oktober al zijn vertrokken naar Syrië.

Het interview met Muhammad Musallam in Dabiq, het glossy-tijdschrift van IS. Beeld Dabiq
Het interview met Muhammad Musallam in Dabiq, het glossy-tijdschrift van IS.Beeld Dabiq
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden