Is vicepresident Joe Biden een gevaar voor Hillary Clinton?

Van Democratische kant was voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen vuurwerk te verwachten. Dat kan weleens anders worden als vicepresident Biden zich kandidaat stelt.

Joe Biden bij de uitvaart van zijn zoon Beau, die hem op zijn sterfbed gevraagd zou hebben zich te kandideren. Beeld Patrick Semansky / AP

Beloven de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een nog groter spektakel te worden dan nu al het geval is? Volgens The New York Times onderzoekt vicepresident Joe Biden de mogelijkheid om in het strijdperk te treden tegen Hillary Clinton. Mocht het zover komen, dan wordt de campagne ook aan de kant van de Democraten een titanengevecht, net als bij de Republikeinen.

Times-columniste Maureen Dowd kwam zaterdag als eerste met het nieuws dat Biden met 'vrienden, familie en geldschieters' in gesprek is over een mogelijke kandidatuur. Meteen was er ook drama. Beau, de in mei aan een hersentumor overleden oudste zoon van Biden, zou zijn vader op zijn sterfbed hebben gesmeekt op te gaan voor het presidentschap. Het is beter voor het land als het Witte Huis niet weer in handen komt van de Clintons, zei Beau volgens Dowd. Biden zou diep ontroerd zijn geweest door de laatste wens van zijn zoon.

De vicepresident hield zich tot dusver op de vlakte als het om de opvolging van Obama ging. Zeker sinds het overlijden van zijn 46-jarige zoon werd aangenomen dat zijn animo voor een afmattende presidentsrace tot nul was afgenomen. Maar nu lijkt het erop - als waar is wat Dowd schrijft - dat het familiedrama juist de stoot heeft gegeven tot een hernieuwde afweging van zijn kansen. Niet alleen zijn stervende zoon pushte hem, dat deden ook velen die hun medeleven kwamen betuigen.

Raspoliticus

Los van al deze emotie is er misschien ook een politieke reden voor Biden om te overwegen zich aan te sluiten bij de race. Mogelijk ruikt de raspoliticus bloed. Hillary is een formidabele kandidaat, met veel steun bij Democraten die vinden dat het hoog tijd is voor een vrouwelijke president. Maar vorige week was het nieuws dat ze in sommige peilingen 'onder water' is. De steun voor haar onder onafhankelijken is gedaald.

In een recente peiling meent 57 procent van de kiezers dat Clinton niet eerlijk en betrouwbaar is. Dat heeft waarschijnlijk te maken met aanhoudende berichten dat ze niet de waarheid vertelt over de e-mails uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Ook blijven Hillary en Bill Clinton achtervolgd worden door beschuldigingen dat ze te weinig transparant zijn over de miljoenen die omgaan in de Clinton-stichting.

In dezelfde peiling noemt 58 procent Biden betrouwbaar. Maar hij is al 72, oud voor een president. Als voormalige arbeidersjongen heeft hij een volkse stijl, die bij de massa goed valt. Maar zijn hang naar het melodramatische kan soms ook te veel en te vet worden. Bovendien is hij een flapuit, die gemakkelijk verkeerde dingen zegt. Maar op dat punt zijn de normen inmiddels verschoven dankzij de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Voor het moment lijkt niets meer te gek.

Presidentskandidaat Hillary Clinto. Beeld reuters

Bernie Sanders

Clinton zal niet zitten te wachten op Bidens kandidatuur. Zij is de koploper onder de Democraten en heeft veel steun. Toch kijkt haar campagnestaf nerveus naar de menigten die senator Bernie Sanders trekt in Iowa en New Hampshire, waar begin volgend jaar de eerste voorverkiezingen zijn. Sommige Democraten zijn zelfs bang dat Clinton daar zou kunnen verliezen. Nota bene van iemand die zich socialist noemt, een mensensoort die in politiek Amerika net zo zeldzaam is als een poolreiziger aan de evenaar.

Clinton heeft dus haar kwetsbaarheden. Zij is in contact met kiezers stroever dan Biden. Van de week viel op dat ze een vlottere toon aansloeg. Maar het klonk heel geforceerd, zoals een kind bij het afzwemmen driftig korte slagen maakt om niet kopje-onder te gaan. Hillary is nog ver verwijderd van de soepele borstcrawl waarmee Bill de menigtes doorklieft. Daarom zal ze hopen dat ze niet tegen Biden op hoeft.

Senator en presidentskandidaat Bernie Sanders tijdens een campagne-bijeenkomst in Manchester, New Hampshire. Beeld reuters

Omgekeerd zullen de Republikeinen niets liever willen. Zij zitten zelf met een overbevolkt kandidatenveld. Hun grote angst is dat het er zo ruig aan toe zal gaan in de voorverkiezingen dat de uiteindelijke genomineerde beschadigd en uitgeput zal aantreden tegen de Democratische presidentskandidaat. Een Biden-kandidatuur zou betekenen dat ook de Democratische genomineerde eerst door een hoepel van vuur moet springen. Bovendien zou een tweestrijd Clinton-Biden de aandacht enigszins afleiden van het inter-Republikeinse gevecht.

De vicepresident maakt waarschijnlijk pas begin september bekend wat hij doet. Dus staan alle schijnwerpers voorlopig nog gericht op de Republikeinen en Trump, die donderdag hun eerste grote debat hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.