IS verovert grensovergang Syrië met Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuw succes geboekt in haar strijd tegen het Syrische leger. Strijders van de beweging namen vandaag de grenspost al-Tanf in, die in Irak bekend is als al-Waleed, zo liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten.

IS-strijders plaatsen hun vlag op een heuvel bij de Turks-Syrische grens.Beeld ap

De grensovergang ligt in de provincie Homs, waar IS gisteren de ruïnenstad Palmyra op het regeringsleger veroverde. De grensovergang ligt ongeveer 240 kilometer van Palmyra. Het is de laatste grenspost aan de grens met Irak die nog in handen van het regeringsleger was. IS heeft het grootste deel van het grensgebied in handen. In het noordoosten van Syrië controleren de Koerden een aantal grensposten.

Met Palmyra heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. Vannacht legden de extremisten beslag op de militaire basis en de gevangenis van Palmyra. Bij gevechten kwamen meer dan honderd regeringsgezinde militairen om het leven. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen nauwgezet volgt.

IS heeft op Twitter een verklaring uitgegeven waarin het 'de ineenstorting' van de pro-regeringstroepen aankondigt. De troepen zouden 'een groot aantal doden hebben achtergelaten', waarmee een 'stadsplein' gevuld kan worden.

Volgens het Observatorium hebben de strijders ook de historische plekken van Palmyra, bestaande uit 2000 jaar oude Romeinse ruïnes, bereikt. Tot nu toe zijn er geen berichten over verwoesting van deze antiquiteiten, al wordt daar wel voor gevreesd na eerdere vernielingen die IS in Irak heeft aangericht. De terreurgroep beschouwt de historische bouwwerken als afgoderij.

Syrië heeft al honderden standbeelden uit de belegerde stad verplaatst naar 'veilige locaties', zo zei Maamoun Abdulkarim, directeur archeologisch erfgoed van de Syrische regering, gisteren tegen persbureau Reuters.

Abdulkarim riep het Syrische leger, de oppositie en de internationale gemeenschap op om Palmyra te hulp te schieten. 'We vrezen nu vooral voor het museum en voor de grote monumenten die we niet kunnen verplaatsen. Dit is een strijd die de hele wereld aangaat.'

Gisteren werd bekend dat IS de controle over Palmyra, Tadmur in het Arabisch, volledig heeft overgenomen. Afgelopen weekend al wisten de extremisten door te dringen tot het noorden van de woestijnstad. Daar werden ze echter weer verdreven. Later sloegen ze terug en wisten ze milities die trouw zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad te verdrijven. Het regeringsleger heeft de meeste burgers uit de stad weten te evacueren voordat IS oprukte.

De ruïnes van Palmyra.Beeld ap
De oude Romeinse stad Palmyra (betekenis: stad van de palmbomen).Beeld ap
Historische graftombes in Palmyra.Beeld ap

Ramadi

IS boekte vorig weekend ook succes in Irak. Daar veroverde het de stad Ramadi, circa honderd kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Iraakse regeringstroepen proberen de stad met behulp van lokale soennitische stammen en sjiitische milities terug te winnen.

Er is een enorme vluchtelingenstroom uit Ramadi op gang gekomen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds vrijdag meer dan 40 duizend mensen op de vlucht geslagen door de aanval van IS op de Iraakse stad.

De regering in Bagdad verleende gisteren toegang aan duizenden vluchtelingen. Eerder werden deze ontheemden tegengehouden bij een brug over de rivier Eufraat.

Inwoners uit Ramadi vluchten naar Bagdad.Beeld epa

VS: Twee kinderen dood door bombardement Syrië

De Amerikaanse strijdkrachten meldden vandaag dat een Amerikaans bombardement in Syrië in november waarschijnlijk aan twee kinderen het leven heeft gekost. Het is de eerste keer sinds het begin van de bombardementen op doelen van Islamitische Staat en al-Qaeda in Syrië en Irak dat het Pentagon toegeeft dat burgers door een luchtactie zijn gedood.

Het bombardement nabij de stad Harim was gericht tegen de groep Khorasan, die banden heeft met terreurbeweging al-Qaeda. Twee volwassenen die in de buurt van het doelwit wonen, zijn gewond geraakt, zo is uit het onderzoek naar het bombardement gebleken. De luchtaanvallen begonnen in augustus.

Volgens het Pentagon zijn 46 meldingen van burgerslachtoffers door de luchtacties onderzocht. 35 daarvan waren niet geloofwaardig of er was niet voldoende informatie om ze op waarde te schatten.

Bombardementen van de internationale coalitie tegen IS in Syrië.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden