'IS verliest in 15 maanden bijna kwart territorium'

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is in de afgelopen 15 maanden bijna een kwart van zijn grondgebied kwijtgeraakt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse researchbureau IHS Conflict Monitor.

Irene de Zwaan
De territoriale verliezen van IS in de afgelopen 15 maanden. Beeld IHS Conflict Monitor
De territoriale verliezen van IS in de afgelopen 15 maanden.Beeld IHS Conflict Monitor

Het territorium van IS is volgens IHS, dat zich baseert op openbare bronnen zoals sociale media, met 22 procent geslonken. Acht procent van de verliezen vonden in de laatste drie maanden plaats. De jihadisten hebben momenteel de controle over 73.440 vierkante kilometer land, wat qua grootte overeenkomt met de helft van Engeland.

'Het tij van de oorlog keert zich tegen IS', zegt Columb Strack, een analist van IHS. De terreurgroep isoleert zich in toenemende mate en het verval is ingezet. De Russische en Amerikaanse luchtaanvallen hebben hieraan bijgedragen. IS maakte verliezen rondom Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, en in de oostelijke provincie Deir Ezzor. Ook verloor het vorig jaar juni de strategische stad Tel Abyad, dichtbij de Turkse grens.

Tegenstanders van IS, zoals de Syrische regeringstroepen en de uit Koerden en soennieten bestaande Syrische Democratische Strijdmacht, profiteren van de verliezen. De Syrische regering is momenteel bezig met een offensief in het westen van het land. Troepen bevinden zich op vijf kilometer van de historische woestijnstad Palmyra, sinds mei vorig jaar in handen van IS.

Omdat de Turkse autoriteiten strenger zijn gaan controleren aan de grens, wordt het voor IS steeds moeilijker om strijders, wapens en ander materieel het kalifaat binnen te smokkelen, meldt IHS.

IS-strijders op een onbekende locatie. Beeld AFP
IS-strijders op een onbekende locatie.Beeld AFP

Financiële problemen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de terreurgroep financiële problemen heeft, onder meer door de luchtaanvallen op olieraffinaderijen, waar IS een groot deel van zijn inkomsten uit haalt. De belastingen in het kalifaat zijn omhoog geschoten, kosten van openbare diensten zoals de inzameling van afval en het bewaken van de veiligheid zijn gestegen en de salarissen van IS-strijders zijn gedaald, soms zelfs met vijftig procent.

Eerder deze week liet John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, weten dat er de afgelopen weken 'meer en meer deserties' binnen IS plaatsvinden. 'Strijders voelen zich steeds minder vertegenwoordigd en verlaten in toenemende mate de groep', zei Kirby tegen journalisten. De jihadisten zouden steeds meer afhankelijk zijn van kindsoldaten die aan de zijde van volwassen strijders meevechten.

IS veroverde in de zomer van 2014 grote delen van Irak en Syrië. In januari van dit jaar zei de Amerikaanse kolonel Steve Warren dat IS veertig procent van zijn grondgebied in Irak is kwijtgeraakt en twintig procent in Syrië.

In landen als Libië en Jemen boekt IS juist successen. De terreurgroep heeft de Libische havenstad Sirtre in handen en weet steeds meer Afrikanen uit de sub-Sahara de werven. Bij aanvallen door IS op moskeeën in Jemen kwamen dit jaar al meer dan 130 mensen om het leven.

undefined

Een trainingskamp van IS op een onbekende locatie. Beeld AFP
Een trainingskamp van IS op een onbekende locatie.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden