Is Van Herk beste beurspokeraar?

Waarom hij zoveel aandelen van het biotechfonds Crucell had gekocht? Hij had de go-knop te lang ingedrukt, zo zei Aat van Herk. Dat vonden bestuursvoorzitter Ronald Brus en zijn financiële rechterhand Leon Kruimer wel grappig toen ze hem vijf jaar geleden opzochten in zijn kantoor in Rotterdam. De vastgoedkoning ontving hen daar tussen de schermen van zijn dealing-room in ochtendjas, vertelt auteur Mark Blaisse in 'De Rebellen van Crucell. Hoe vijf farmapiraten drie miljard ophaalden'.

Peter de Waard
null Beeld AFP
Beeld AFP

Crucell, een jonge Nederlandse start-up, werd in 2011 voor die 3 miljard overgenomen door de Amerikaanse farmaciegigant Johnson & Johnson. Van Herk verdiende er 167 miljoen euro aan. Niettemin vond hij dat het bedrijf was verkwanseld. Hij had meer willen hebben voor zijn aandelen.

Voor de meeste kleine beleggers is de beurs de roulettetafel van het casino. Zij zijn afhankelijk van geluk. Voor sommige beleggers (de Big Boys) is het de pokertafel. Zij hebben invloed op het spel.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Aat van Herk. Hij heeft het kunstje herhaald bij een van de oudste bedrijven van Nederland: Ten Cate. Ook nu moppert hij dat het bedrijf wordt verkwanseld. En ook nu verkoopt hij zijn aandelen voor 26 euro per stuk aan het consortium rond Gilde Buy Out. Op 8 mei vorig jaar had hij op de beurs 827 duizend aandelen voor 20,50 euro gekocht. Of : Van Herk verdient er 4,5 miljoen euro mee.

Het is een stekelbaarsje, vergeleken met de snoek Crucell. Maar het is een bewijs dat hij het pokerspel in de haute finance beheerst, juist omdat hij op tijd weet te passen.

Van Herk wordt in het financiële circuit een bottomfisher genoemd. Hij schraapt over de bodem in de hoop dat zich daar iets eetbaars bevindt - bedrijven die om de een of andere reden op de beurs worden ondergewaardeerd. Nadat in 2005 slecht nieuws over Crucell in de media was verschenen kelderde de koers van 20 naar 12 euro. Van Herk besloot de go-knop op zijn scherm ingedrukt te houden. Toen een overnamebod werd gedaan zat hij aan de speeltafel met de directie en het bedrijf dat het bod deed. Hij kreeg ze zo ver 24,50 euro per aandeel te betalen. Zo vermoedde hij ook dat Ten Cate werd ondergewaardeerd op de beurs. Wat het bedrijf doet - productie van kunstgrassen en kogelvrije materialen - is een groeimarkt. En opnieuw rinkelt de kassa.

Er zwemt nog een vis rond. Op 20 augustus vorig jaar drukte Van Herk de go-knop weer wat langer in en kocht 25,8 miljoen aandelen BAM Holding voor 4,30 euro. Die zijn al 4,90 waard zonder dat tot nu toe een overnamebod is gekomen. Maar hij zit alvast aan de pokertafel.

Met televisiereclame timmert Bux aan de weg, een start-up van een voormalige medewerker van Binck Bank. Beleggers worden uitgenodigd met een appje mee te doen met de Big Boys. Helaas zullen ze alleen ademloos kunnen toekijken vanaf de roulettetafel.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden