Weblog

'Is Sybrand van Haersma Buma de nieuwe Charles de Gaulle?'

Eensgezindheid, daar draaide het om afgelopen zaterdag op het partijcongres van het CDA. Niet langer verdeeldheid over de jonge Angolese asielzoeker Mauro, maar sámen een oplossing zoeken, en sámen de weg op naar herstel.

Michiel van der Geest
Sybrand van Haersma Buma © ANP Beeld anp
Sybrand van Haersma Buma © ANPBeeld anp

Die eensgezindheid kwam ook tot uitdrukking in de bijna Noord-Koreaanse meerderheid waarmee de 'Mauro-resolutie' werd aangenomen. 84,87 procent was voor! Waaronder het voltallige partijbestuur en de unanieme fractie! 'Een helder en krachtig signaal', zei partijvoorzitter Ruth Peetoom dan ook.

En, zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, daar op 29 oktober 2011 in het Beatrixtheater in Utrecht: 'Uw signaal aan de fractie heb ik begrepen'.

Maar daar zat nou juist de crux. Wat was er dan begrepen? En wie? De één legde de motie uit als steun voor het beleid van minister Leers; die had zorgvuldig en correct gehandeld. En daarbij: deze motie ging helemaal niet over Mauro, maar over toekomstige gevallen. Dus voor Mauro - hoe spijtig ook - had deze aangenomen resolutie geen enkel gevolg.

Maar de ander, die dacht daar heel anders over. Was deze meerderheid niet juist zo groot, omdat het merendeel van de CDA-achterban helemaal niet wil dat Mauro het land verlaat, en gedwongen het vliegtuig pakt naar Luanda, de hoofdstad van Angola? Opperdissidenten Ferrier en Koppejan dachten alvast van wel. Ferrier: 'We hebben verwachtingen gewekt. Mauro moet blijven.' Koppejan: 'Ik kan me niet voorstellen dat Mauro het land moet verlaten.'

Ook historisch gezien was 'ik heb u begrepen' wellicht niet zo'n handige uitspraak van Van Haersma Buma.

We gaan terug naar 4 juni 1958, het Forum-plein in Algiers, hoofdstad van Algerije. De Franse president Charles de Gaulle houdt een toespraak voor een menigte van Franse kolonisten; felle tegenstanders van Algerijnse onafhankelijkheid. Tijdens die toespraak doet De Gaulle de bekendste uitspraak uit zijn politieke loopbaan: 'Je vous ai compris' - ik heb u begrepen.

Daarmee wekte De Gaulle de stellige indruk er alles aan te zullen doen om Algerije voor het vaderland - Frankrijk - te behouden. Het tegendeel werd werkelijkheid. 4 jaar later, in 1962, werd de Algerijnse onafhankelijkheid een feit.

De Gaulle kreeg uiteindelijk 's lands belangrijkste vliegveld naar zich vernoemd; of Schiphol ooit tot Van Haersma Buma-airport wordt omgedoopt valt nog te bezien.

Michiel van der Geest is politiek redacteur van vk.nl.

Charles de Gaulle Beeld
Charles de Gaulle

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden