'IS stuurt terroristen als asielzoekers naar Westen'

Naarmate het westerse offensief tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) van de grond komt, neemt de vrees voor vergeldingsaanslagen van IS in het Westen toe.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens het Duitse blad Bild am Sonntag zou IS van plan zijn terroristen die zich voordoen als asielzoekers naar Europa te sturen om daar aanslagen te plegen. De terreurgroep zou volgens een Brits blad ook de hand proberen te leggen op nucleair materiaal.

Bild am Sonntag baseert zich op bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die zouden achter de plannen zijn gekomen door het afluisteren van de communicatie tussen IS-leiders. Leden van de terreurgroep zouden zich moeten mengen onder de honderdduizenden Syrische vluchtelingen die de grens met Turkije zijn overgestoken. Van daaruit zouden ze op vervalste papieren naar Europese landen moeten reizen om die te straffen voor hun aandeel in de aanvallen op IS.

Een van de doelwitten zou het Europees Parlement zijn. Verder zou IS van plan zijn aanslagen te plegen op vooraanstaande politici of familieleden van militairen die aan de campagne tegen de terreurgroep meedoen.

undefined

Nucleaire wapens

De Britse Sunday Times schetst een nog angstaanjagender scenario. Volgens het zondagsblad zou IS erop uit nucleaire wapens in handen te krijgen. Dat zou blijken uit een document met terreurplannen dat Iraakse commando's eerder dit jaar hebben gevonden bij een overval op een huis van een IS-commandant.

De lijst zou zijn opgesteld door Abdullah Ahmed al-Meshedani, een van de kopstukken van IS. Tussen de tientallen voorstellen zitten ook dwaze plannen, zoals het idee om de Iraanse tapijtenindustrie ten gronde te richten door de markt te overspoelen met goedkope Afghaanse tapijten. Ook zou IS de befaamde Iraanse kaviaarindustrie willen kapotmaken.

Waarschijnlijk maken de westerse leiders zich meer zorgen over de plannen van IS om hoogwaardig nucleair materiaal te bemachtigen. Eenvoudig zal dat niet zijn. Syrië heeft maar één kleine onderzoeksreactor in de buurt van Damascus.

Een andere Syrische kernreactor werd in 2007 door Israëlische gevechtsvliegtuigen verwoest. Die geheime kerninstallatie lag in de provincie Deir ez-Zor, die nu grotendeels in handen is van de terreurgroep.

In Irak zou IS wel de hand hebben gelegd op een kleine hoeveelheid nucleair materiaal in een laboratorium van de universiteit van Mosul. Volgens de VS gaat het niet om verrijkt uranium.

De terreurgroep zou ook in de provincie Muthanna een opslagplaats voor afgedankte chemische wapens in handen hebben gekregen. Die wapens waren volgens de Amerikaanse regering al door VN-inspecteurs onbruikbaar gemaakt. Daardoor zouden ze niet meer goed kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden