Is sportwetenschap niet vooral doping ?

JOHN VOLKERS

Natuurlijk zorgt de wetenschap voor sportief georiënteerde ontwikkelingen als een aerodynamische druppelhelm of een voetbalschoen met ergonomische nop. En inderdaad, het werkt met alle inzet aan kunstgras dat de bal beter smoort en los scharnierende schaatsijzers die de afzet optimaliseren. Dat is de marketinggerichte materiaalslag die in een symbiose van industrie en toegepaste wetenschap een groot deel van het geluid van sportwetenschappelijke ontwikkeling bepaalt. Deze tak van onderzoek mag als populair-wetenschappelijk worden betiteld.

Maar velen verdenken de mondiale kennisinstituten ervan dat zij - zonder winstoogmerk - hun grootste bijdrage aan de sport leveren met chemische componenten die tot prestatieverhoging leiden. Plat gezegd zijn het de farmacologen en chemici die topsport de grootst mogelijke vooruitgang bieden. Sneller, explosiever, taaier, gespierder - dat kan komen uit de reageerbuis van het wetenschappelijk instituut dan wel de researchafdeling van de chemische industrie. Het jaagt de wereld van de sport schrik aan onder de titel 'doping'.

Het zijn vrijwel altijd onbedoelde bijwerkingen van medicijnen die door de sporter gebruikt worden om het eigen lijf te prepareren. Epo, erytropoëtine, is een van een van de meest gebruikte en lastigst te traceren dopingmiddelen. De stof is echter gesynthetiseerd voor de behandeling van nierpatiënten. Ook kankerpatiënten krijgen het, omdat chemokuren rode bloedcellen kapotmaken.

Wielrenners, hardlopers en langlaufers ontdekten Epo als doping, om 'dikker' bloed aan te maken, waarmee het zuurstoftransporterend vermogen wordt opgekrikt. Met tal van andere middelen ging het evenzo. Stervoetballer Messi kreeg groeihormonen, omdat hij te klein bleef. Het hielp hem aan een grote voetbalcarrière. De wetenschap en de medicijnindustrie werken echter niet aan de Gouden Pil voor de sporter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden