IS slaags met regeringstroepen bij grote oliehaven Libië
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is in het Noord-Afrikaanse Libië slaags geraakt met regeringstroepen die de grote oliehaven van de plaats Es Sider bewaken. Dit meldt persbureau Reuters. Volgens persbureau AP heeft IS twee autobommen tot ontploffing gebracht in de buurt van de olievelden.
Ali al-Hassi, een woordvoerder van de strijdkrachten die namens de internationaal erkende Libische regering de olievelden controleren, zegt tegen persbureau AP dat zes van hun mensen zijn omgekomen nadat de twee autobommen ontploften. Aan de zijde van de terreurgroep zouden vijf doden zijn gevallen. Reuters meldt op basis van getuigen zeker twee dode militairen en een brand in een olietank.
IS heeft de ogen al langer gericht op de olievelden bij Es Sider, ten oosten van een bolwerk van de terreurgroep, havenstad Sirte. In een online verklaring zegt de terreurgroep de nabijgelegen plaats Ben Jawad te hebben ingenomen. Dit is nog niet door de autoriteiten bevestigd, meldt Reuters.
De operatie bij de oliehaven zou zijn vernoemd naar Abu Mughira al-Qahtani, een IS-leider die recentelijk zou zijn omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval in de stad Darna.
Conflict
Vier jaar na de val van dictator Muammar Khadaffi is Libië verwikkeld in een conflict tussen twee partijen die zichzelf beide als legitieme regering zien.
Het land is diep verdeeld, met een niet-erkende regering in hoofdstad Tripoli en een internationaal erkende in het oosten. Beide worden gesteund door verschillende milities. In feite is de macht in het land in handen van geen van beide regeringen, maar regeert het wapen. De milities, maar ook terreurgroepen als IS, maken dankbaar gebruik van het machtsvacuüm in het land om hun invloed uit te bereiden.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft afgelopen december unaniem een resolutie aangenomen die moet leiden tot een politieke oplossing voor het conflict. Het voorstel: een derde regering - eentje van nationale eenheid. Alleen die zou dan de legitieme macht in het land hebben en door de internationale gemeenschap worden erkend. De vooruitzichten stemmen echter somber: de haviken in de rivaliserende kampen verwerpen de vredesafspraken nu al.