'IS schiet op burgers die Falluja ontvluchten'

Islamitische Staat (IS) schiet burgers neer die de bezette Iraakse stad Falluja proberen te ontvluchten. Dat zegt de Noorse hulporganisatie Norwegian Refugee Council (NRC), meldt de BBC. Ooggetuigen zagen volgens de organisatie hoe IS op mensen schoot die de stad via de rivier de Eufraat poogden te verlaten.

Redactie
Gevluchte burgers uit Falluja Beeld reuters
Gevluchte burgers uit FallujaBeeld reuters

Iraakse regeringstroepen hebben de stad omsingeld en proberen deze te heroveren op IS, maar de jihadisten verzetten zich hevig tegen de opmars van het leger. Tienduizenden burgers zitten klem tussen het geweld. De enige vluchtweg is de route over de rivier. Koelkasten, dressoirs, lege tonnen; alles wat maar enigszins drijft komt in aanmerking om de overtocht te wagen.

'Onze grootste angst wordt helaas bevestigd nu burgers direct worden aangevallen als ze de veiligheid opzoeken', zegt Nasr Muflahi van de NRC.

Zondag zijn zeker vier burgers verdronken in de Eufraat toen de boot waarmee zij de stad probeerden te ontvluchten omsloeg. Twee kinderen, hun moeder en een man kwamen om het leven. De achtergebleven vader en echtgenoot van de slachtoffers zag zijn gezin voor zijn ogen verdrinken. Abu Tabarak had zijn vrouw, zoon en dochter vooruitgestuurd, omdat 'het leven in Falluja inmiddels erger is dan de hel: honger, dood en bombardementen', zei hij.

Diezelfde dag stuitten Iraakse regeringstroepen op een massagraf met ongeveer 400 lijken. Het zou voornamelijk gaan om door IS omgebrachte krijsgevangenen.

12 duizend gevlucht

Naar schatting zijn er nog zo'n 50 duizend burgers in Falluja, waaronder 20 duizend kinderen. Islamitische Staat zou iedereen tegenhouden of vermoorden die probeert de stad te ontvluchten. Toch zijn er volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zo'n 12 duizend burgers weggekomen sinds het leger op 23 met het offensief is begonnen.

Naast het geweld lijden de inwoners ook door de voedseltekorten en het gebrek aan schoon drinkwater. Sinds september is er geen voedselhulp meer geweest en burgers zouden moeten overleven op dadels, veevoer en het vuile water uit de Eufraat.

Zuidrand in handen leger

De herovering van de stad verloopt volgens het leger traag maar gestaag. Iraakse regeringstroepen hebben de zuidrand van Falluja in handen en staan klaar om de binnenstad binnen te trekken, zei luitenant-generaal Abdel Wahab al-Saadi.

Speciale eenheden naderden afgelopen week voor het eerst het centrum van Falluja, maar stuitten daar op felle tegenstand. De afgelopen week is het offensief wat afgezwakt om de inwoners van de stad te beschermen.

Falluja is naast Mosul een van de laatste grote bolwerken van IS in Irak. De soennitische bevolking verzet zich al ruim tien jaar tegen het regime in Bagdad, waar de regering sinds de val van dictator Saddam Hoessein sjiitisch is. Voordat IS ontstond, pleegde haar voorganger Al Qaida veelvuldig aanslagen vanuit Falluja.

Lees ook

Sektarisch geweld is er volop in het Iraakse dorp Asriya, maar het voetbal ging door. Tot die tiener met een rugzak het veld opsprong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden