Column

Is schaatsen ook een normale sport geworden?

Peter de Waard
Het parkeerterrein bij Thialf is afgezet door Beeld anp
Het parkeerterrein bij Thialf is afgezet doorBeeld anp

Bert Jonker hield wel van 'een beetje heisa', zo kopte de krant gisteren. Met de schietpartij op de directeur van ingenieursbureau Clavis heeft schaatsen als de laatste sport zijn onschuld verloren. En dat was niet onverwacht, hoewel Erben Wennemars riep dat 'zoiets niet in het schaatsen thuishoort'.

Sport - geen enkele uitgezonderd - heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op selfmade miljonairs die van 'een beetje heisa' houden. Op zijn gunstigst gesproken zijn ze kleurrijk. Maar vaak ook schimmig, louche of zelfs crimineel. Bijna altijd zijn het blaaskaken die hopen dat de glitter en glamour van topsport ook op hen afstraalt.

Ze beperken zich niet tot kooigevechten en kickboksen. In september werd in het zo keurige tennis de zakenman Koen Everink geliquideerd. Eerder werd in deze sport al supersponsor René van den Berg tot 5 jaar cel veroordeeld, omdat hij zijn geld bleek te hebben verdiend met een piramidefonds.

Hoe meer geld er in een sport omgaat, hoe vaker zakenlieden zich melden. De goedwillenden, die via de sport alleen hun producten onder de aandacht brengen of hun naamsbekendheid vergroten, vormen een minderheid. Veel vaker is bemoeienis in de sport een manier om persoonlijk respect te vergaren dat het oude geld hun nog misgunt. Ze schoppen aan tegen het establishment in de hoop daarin te worden opgenomen.

De namen zijn wijd en zijd bekend: die van Arabische sjeiks, Russische oligarchen, Silvio Berlusconi (AC Milan), Bernard Tapie (Marseille), Jesús Gil y Gil (Atletico Madrid) en de Chinees Hui Wang die in 2015 ineens bij ADO opdook en later de betalingen stopzette.

Het is geen buitenlandse uitwas. Nederland kent een grote traditie. Starlift-eigenaar Dé Stoop dook al in de jaren vijftig op in het voetbal. Hij was sponsor van FC Amsterdam en ADO Den Haag. Hij maakte op een gegeven moment zelfs deel uit van het sectiebestuur. Ooit zat hij twaalf dagen in de cel op verdenking van het zwart betalen van voetballers.

Vervolgens was er de kitkoning Cees den Braven die in de jaren negentig FC Dordrecht naar de top wilde voeren. Vitesse teerde jarenlang op de zak van Karel Aalbers die het Gelredome neerzette, maar in 2000 moest aftreden vanwege vermeende fraude. Dirk Scheringa maakte goede sier bij AZ totdat zijn bank met donderend geraas ten onder ging. Bij FC Twente was het duo Joop Munsterman en Aldo van der Laan verantwoordelijk voor de implosie van de club.

Er wordt niet veel van geleerd. Zelfs degelijke bedrijven als de Rabobank hebben moeten ervaren dat sport haar eigen regels kent en criminaliteit nooit ver weg is - of het nu matchfixing is of dopinggebruik. Dat neemt niet weg dat sportclubs en sportbonden in hun zoektocht naar geld nooit te beroerd zijn een volgende liefhebber van een beetje heisa geld binnen te halen. Wat Wennemars ook roept - 'Dit mag nooit meer gebeuren' -: schaatsen is nu een normale sport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden