IS roept op tot aanslag tijdens EK vrouwenvoetbal; bronnen gaan niet uit van ernstige dreiging

De nationale terrorismebestrijder NCTV en de AIVD onderzoeken een bericht waarin de terroristische organisatie IS personen oproept tot het plegen van een aanslag tijdens het EK vrouwenvoetbal in Utrecht. IS deed de oproep via een kanaal van chatdienst Telegram. De terroristische groep riep eenlingen op toe te slaan tijdens Engeland-Schotland op woensdag 19 juli. Bronnen in de inlichtingenwereld gaan er vanuit dat de dreiging niet ernstig is.

De Galgenwaard in Utrecht, een van de stadions waar het EK wordt gespeeld. Foto anp

Het bericht werd woensdag ontdekt door SITE Intelligence Group; dit Amerikaanse bedrijf volgt de online activiteiten van jihadistische groeperingen en staat bekend als betrouwbaar. Nadat SITE erover publiceerde, attendeerde de NCTV de KNVB op de informatie. Een woordvoerder zegt dat de oproep momenteel bestudeerd wordt.

Vooralsnog gaan bronnen in de inlichtingenwereld er niet vanuit dat de dreiging ernstig is. Ook wijst niets erop dat een specifieke cel plannen heeft om Nederland aan te vallen. Dit soort berichten verschijnt vaker en IS gebruikt verschillende kanalen om mensen op te roepen aanslagen te plegen. Wel laten het gekozen doelwit - een grootschalig evenement - en de wedstrijd Engeland - Schotland iets zien van de denktrant van IS. De terroristische groepering kiest graag zogeheten soft targets waarbij de impact groot is.

Ook gaat van dit soort oproepen een psychologisch effect uit: zonder een aanslag te hoeven plegen, kan IS van zich laten horen. Voor het EK voetbal in Frankrijk vorig jaar riep de terroristische organisatie ook op tot aanslagen, maar die volgden niet. Bovendien is het niet eerder voorgekomen dat na het uitlekken van informatie over een mogelijke aanslag, ook daadwerkelijk een aanslag op die plek plaatsvond.